Loading...

Fast X (2023)

by Adrian Solomon, mai 20, 2023

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune
Regie: Louis Leterrier
Distribuție: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, John Cena, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Sung Kang, Scott Eastwood, Daniela Melchior, Alan Ritchson, Helen Mirren, Brie Larson, Rita Moreno, Jason Statham, Jason Momoa, Charlize Theron
Durată: 2 h. 21 min.
Rating IMDB: 5.8

Despre: Din trecutul tumultuos al familiei Toretto, apare cea mai provocatoare amenințare de până acum, în persoana excentricului Dante, care are multe de împărțit cu Dom și asociații săi.

Rant: Filmele din franciza Fast and Furious, sunt foarte ușor de asemănat cu un burger de la MacDonalds, știi că nu îți face bine și e destul de prost, dar nu te poți opri din a le mânca, în special pentru că îți aduc aminte de un gust anume pe care l-ai experimentat atunci când ai mâncat pentru prima data acest produs. Este, cu siguranță, cea mai profitabilă franciză a genului action din ultimii 20+ de ani, fiecare iterație umplând sălile de cinema până la refuz. Și exact la fel s-a întâmplat și acum, cu toate că simțul realității a părăsit demult această serie de filme. De la curse de stradă am ajuns la agenți secreți, ia de la mașini de cursă tunate, am ajuns la a conduce tancuri, submarine și mașini prin spațiu. Personajele mor și reînvie mai ceva ca în filmele cu super-eroi. E greu de spus exact care a fost momentul în care această detașare s-a făcut în mod irevocabil. Partea zece, se vrea prima dintr-o trilogie finală, dar la cum merg lucrurile, mă îndoiesc că o să i se pună capăt prea curând (aștept acele filme când voi bătrân și voi urmări F&F 48: Pensionar și Iute – Aventurile nepoților Toretto). Și de ce i-ar pune capăt, e o vacă încă grasă, încă profitabilă, care scoate profit la fiecare mulgere.

Dacă în partea a 9-a mă plângeam de reciclarea personajelor și de o lipsă de orizont, ei bine, lucrurile nu stau neapărat mai bine din acest punct de vedere, dar adiția lui Jason Momoa pe post de rău al filmului, este o mișcare cât se poate de inspirată. Actorul s-a scufundat în rol, s-a simțit de minune aparent, ieșindu-i o prestație cu adevărat memorabilă, cu siguranță punctul cel mai luminos al filmului. Acesta este un psihopat excentric, care ne-a fost retconed în povestea părții 5, și anume acel jaf minunat din Brazilia, cu seiful tras de mașini pe străzi și poduri. El este băiatul tipului rău de atunci, care după ce a fost făcut orfan și lăsat fără nici un viitor, a decis să își dedice toată pasiunea în obținerea unei răzbunări decisive asupra lui Dominic Toretto și a familiei sale. Apar rând pe rând personaje din absolut toate filmele trecute, vii sau moarte, dar la fel cum apar, așa și dispar, pentru că, să recunoaștem, distribuția care s-a perindat de-a lungul timpului în această serie este impresionantă și foarte stufoasă, majoritatea având doar o scenă sau câteva linii de dialog.

Ca de obicei, începem la un grătar în curtea lui Dom și a lui Letty, unde care gașca o pune de o nouă misiune, de data asta fără cei doi originali. Jobul găsit pare unul facil, să fure ceva din Roma, dar ca de obicei, totul merge cât se poate de rău, și în foarte scurtă vreme, toți vor fi dați în urmărire generală. Împrăștiați prin toate colțurile lumii, aceștia încearcă să se reunească pentru a-și spăla numele, însă opoziția este pregătită să le facă viața un coșmar. Aliați noi și vechi apar de pretutindeni pentru a le sări în ajutor. Și bineînțeles, avem din nou urmăriri și curse de mașini, dar și secvențe de bătaie, care comparativ cu ce am văzut în John Wick 4, par a fi destul de timide.

Scenariul însă, este la fel de prost și previzibil ca până acum, filmul grăbindu-se să sară din locație în locație, gonind mereu după încă o bucată expozițională. Unele personaje efectiv sunt uitate pe drum, iar frizarea rațiunii se produce la fiecare scenă de urmărire. Pasul frenetic, grăbește filmul spre o concluzie pe care nu o vom trage aici, ci vom avea de așteptat cel puțin doi ani sau până când vor apărea următoarele două părți. Nu uitați să stați după credite, la 2 scene care sunt de interes viitor. Cu toate astea, filmul este oarecum mai bun ca cel de dinainte așa că merită să îi dați o geană în cinematografe în această perioadă.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.