Loading...

Resident Evil (2002)

by Adrian Solomon, octombrie 30, 2021

Recomandare – decent!

Gen: Horror, Acțiune
Regie: Paul W. S. Anderson
Distribuție: Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Martin Crewes, Colin Salmon
Durată: 1 h. 40 min.
Rating IMDB: 6.7

Despre: În urma unei infectări a unui laborator cu o substanță necunoscută, o unitate de elită este trimisă pentru a curăța zona. Ei dau peste doi oameni amnezici pe care îi iau cu ei, doar pentru a se dovedi că aceștia sunt mult mai mult decât ceea ce par, iar laboratorul, acum căzut în mâna unui super-computer ucigaș, colcăie cu nemorți și alte creaturi de coșmar.

Rant: Pe de o parte, Resident Evil este una dintre cele mai îndrăgite și longevive serii de jocuri horror, în care diverși protagoniști au de înfruntat diverși monștri creați prin experimentare genetică. Pe de altă parte, Resident Evil este una dintre cele mai interesante serii de filme horror – șase la număr – care a scos aproape numai filme detestate de critici dar iubite de fani, care au ajutat seria să devină cea mai profitabilă serie horror din toate timpurile, cu încasări de aproape 2 miliarde de dolari de-a lungul timpului. Din păcate, printre altele, seria a solidificat ideea că studiourile de filme nu prea știu cum să adapteze jocurile video, luându-se decizia de a nu urma povestea propriu-zisă din jocuri ci de a împrumuta idei, personaje și locații. Regizorului Paul W. S. Anderson, care venea după adaptarea unui alt joc, Mortal Kombat, îi este încredințat debutul, și după partea a treia chiar destinul acestei francize, iar primul film începe chiar promițător, pentru a deveni doar un alt zombie flick ce parcurge aceiași pași ca multe alte titluri dinaintea sa. Însă reușește să planteze semințele unei continuări.

Milla Jovovich va rămâne mereu legată de această serie, care i-a cimentat statutul de vedetă de filme ce adaptează jocuri video iar filmul în sine este destul de decent, având un soundtrack de calitate dar și câteva scene memorabile cum ar fi aceea cu coridorul cu lasere (era o obsesie prin acei ani ca să ai cel puțin o scenă în care cineva este vivisecționat ba de geamuri, ba de lasere), sau scena de final care aduce foarte bine aminte de atmosfera unuia dintre materialele sursă ale acestui film – 28 Days Later, și care a fost replicată și în episodul pilot a lui Walking Dead. Efectele speciale deja se simt depășite dar partea bună este că acestea au fost folosite doar pentru câinii mutanți, restul oamenilor zombificați purtând machiaj și fiind interpretați de dansatori profesioniști, membrii ai echipajului și chiar rude ai acestora, datorită unei penurii de actori extras.

La sfârșitul lunii viitoare, vom avea tentativa de reboot a acestei serii și anume Resident Evil – Welcome to Racoon City care va încerca să urmeze fidel firele narative țesute de-a lungul jocurilor, lucru pe care filmele lui Anderson nu au prea reușit.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.