Loading...

Free Guy (2021)

by Adrian Solomon, august 16, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Comedie, Acțiune, S.F.
Regie: Shawn Levy
Distribuție: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Lil Rel Howery, Utkarsh Ambudkar, Joe Keery, Taika Waititi
Durată: 1 h. 55 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Un personaj dintr-un joc capătă brusc conștiință și începe să exploreze orașul virtual pe care îl locuiește, spre uimirea programatorilor și a lumii întregi.

Rant: Dacă vă întrebați de merită vizionat sau nu, Free Guy cu siguranță nu ar trebui ratat, mai ales pentru fanii Ryan Reynolds, care de la Deadpool încoace, atât în filme cât și în viața reală pare să interpreteze același personaj, glumeț, carismatic, aparent inocent. Revenind la film, Free Guy a trecut și el prin iadul întârzierilor, având programate alte 4 date de lansare, el trecând și prin achiziționarea studioului producător Fox, de către conglomeratul Disney, acest ultim lucru funcționând complet în favoarea sa prin câteva easter eggs și cameos de excepție.

Filmul aduce aminte de o multitudine de alte titluri, împrumutând de ici de colo câte o idee, dar creând ceva solid, de sine stătător. Practic avem personajul din The Lego Movie, un localnic al unui oraș virtual care nu știe că este doar o colecție de coduri de programare, care își vede de viața de zi cu zi până când își întâlnește fata viselor sale, pentru ca după scurt timp să pună mâna pe o pereche de ochelari care să îi arate adevărata față a orașului și a oamenilor din jurul său (întocmai ca în They Live). Și întocmai ca protagonistul din Truman Show, și Guy realizează că lumea în care trăiește este un virtuală, dar în loc să caute o portiță de ieșire, el caută să rămână alături de fata de care s-a îndrăgostit. Problema este că aceasta este o programatoare care a fost înșelată de creatorul și deținătorul jocului, Antwan (un Taika Waititi care se distrează parcă prea mult cu acest rol), care petrece multe ore în joc pentru a descoperi o dovadă a înșelăciunii ascunsă în codul jocului.

Așadar această ciorbă de titluri este făcută viabilă de însuși Ryan Reynolds, perfect în acest rol, care dă viață și culoare acestui film. Alături de el se află câteva nume cunoscute în special fanilor de seriale cum ar fi Jodie Comer (Killing Eve) și Joe Keery (care cu această ocazie se reîntâlnește cu Shawn Levy, regizorul lui Stranger Things) dar mult mai grele sunt numele ascunse în spatele câtorva cameos de-a dreptul geniale pe care vă las vouă plăcerea de a le recunoaște. Și cum de la Ready Player One nu am mai văzut atâtea easter eggs ascunse într-o singură producție, filmul va fi pe placul tuturor (cu toate că gamerii vor fi cei mai câștigați, ei putând recunoaște nume mari de pe scena Twitch, precum Ninja, Pokimane sau Jacksepticeye, aceștia toți apărând în film la un moment sau altul pentru a-și da cu părerea la ce se întâmplă în lumea lui Guy).

Asta nu înseamnă că avem de a face cu un produs perfect, mai ales la poveste (de ce ceea ce se petrece în joc este atât de important încât să apară la știri ca breaking news sau să fie urmărit live în Times Square și pe tot mapamondul?), dar aici este momentul perfect pentru a închide ochii la ele și a ne lăsa purtați de nebunia delicioasă a filmului, mai ales când cultura gameristică este reprezentată atât de bine. Ca orice joc online, jucătorii sunt în mare parte copilași, vedem într-o scenă și o fermă chinezească de leveling, avem dansurile enervante din Fortnite, faimosul teabagging și expresii specifice precum noob.

Free Guy poate că are el o audiență aparte în minte, dar poate fi vizionat de absolut oricine, garantând distracție și voie bună.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.