Loading...
Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

by Adrian Solomon, noiembrie 7, 2017

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, Crime-Drama
Regie: Jim Jarmusch
Distribuție:
Forest Whitaker, John Tormey, Henry Silva, Cliff Gorman, Isaach De Bankolé
Durată: 1 h. 56 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Ghost Dog este un asasin pentru mafie, care își modelează viața conform învățăturilor vechilor samurai. Când una dintre țintele sale supraviețuiește, mai marii mafiei decid să întrerupă colaborarea cu acesta și să îl execute. Forțat de împrejurări, Ghost Dog va fi nevoit să se ia la trântă cu toți mafioții aflați pe urmele sale.

Rant: Chiar dacă nu sunt un expert în filmele lui Jim Jarmusch, văzând doar câteva dintre ele, Ghost Dog mi s-a părut de departe cel mai bun, grație unui joc actoricesc impecabil din partea lui Forest Whitaker, coroborat cu o călătorie meditativă excelentă prin care te poartă filmul și un soundtrack compus de un RZA în zi de mare grație.

Povestea nu e chiar cea mai originală dar felul în care este pusă în scenă face toți banii. Creditul aici îi revine în exclusivitate lui Jarmusch, unul dintre cei mai talentați dar bizari regizori contemporani, unul cu o filmografie nu prea accesibilă spectatorului casual. Jocul actoricesc impecabil a lui Whitaker de care pomeneam, este completat minunat de restul distribuției, o distribuție formată din nume destul de necunoscute.

Mai presus de poveste sunt însă personajele. Felul în care acestea sunt surprinse, interacțiunea dintre ele, separă acest film de restul. Accentul cade foarte mult pe cum gândesc și cum se comportă acestea, în detrimentul acțiunii aș spune. Ghost Dog, samuraiul modern, contrastează enorm cu ideologia mafioților, prezentați ca niște fosile dintr-o epocă demult apusă, plini de clișee rasiale. Aceștia, bătrâni aproape toți, se tem de schimbare și deplâng vremurile ce au trecut, pe când, mai tânărul asasin, privește schimbarea lumii ca ceva inevitabil, fiind mult mai împăcat și mai în acord cu realitatea înconjurătoare decât sunt mafioții. Desigur, există și un al treilea substrat, și anume comentariul social, prezent în special în interacțiunile dintre Ghost Dog și restul oamenilor din cartier.

Ghost Dog este cu siguranță unul dintre cele mai subapreciate filme din istoria recentă, dar unul care rămâne relevant și în ziua de azi, întocmai precum filozofiei orientale a vechilor samurai.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.