Loading...

Groundhog Day (1993)

by Adrian Solomon, septembrie 22, 2022

Recomandare – esențial!

Gen: Comedie
Regie: Harold Ramis
Distribuție: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott
Durată: 1 h. 41 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Un meteorolog narcisist se găsește prins într-o buclă temporală pe când transmitea un eveniment anual numit Ziua Cârtiței. Forțat să retrăiască evenimentele zilei de 2 Februarie fără aparent nici o scăpare, acesta va trebui să facă anumite schimbări în ceea ce îl privește.

Rant: Groundhog Day este un film istoric, un film extrem de important cinematografiei moderne, fiind considerat drept cel mai bun film de comedie al anilor 90 precum și una dintre cele mai bune comedii din toate timpurile. Cu toate astea, Ramis a reușit să introducă suficiente teme profunde, încât filmul să fie studiat chiar și ca o alegorie religioasă. Cu toate că regizorul Harold Ramis l-a dorit pe Tom Hanks în rol titular, oportunitatea i-a picat în cele din urmă lui Bill Murray, care a profitat de acest rol complex pentru a-și arăta și latura dramatică, sătul fiind de aceleași roluri comice. În plus de asta, o personalitate hâtră și neînțeleasă așa cum este Murray, ar fi fost oricând alegerea perfectă pentru a-l interpreta pe protagonistul Phil Connors, un meteorolog narcisist și foarte plin de sine.

Din păcate, urmările filmului au fost dezastruoase pentru relația de prietenie dintre Ramis și Murray, una foarte fructuoasă în trecut, cei doi făcând filme încă din anii 70 și producând cel puțin cinci filme de mare succes. Din cauza multiplelor contre din timpul filmărilor precum și faptul că Murray nu a înțeles pe deplin proiectul, dorind ca filmul să insiste mai mult pe tema că oamenilor le este frică de schimbare, de aceea preferă să trăiască fiecare zi la fel, în timp ce Ramis dorea să pună accentul pe puterea dragostei. Ruptura a fost atât de puternică încât cei doi nu au mai vorbit deloc până cu puțin înainte de moartea lui Ramis din 2014.

Filmul a introdus audiențelor largi conceptul de time-loop (buclă temporală), făcând din „groundhog day” o expresie comună în dicționarul american, care reprezintă o zi plictisitoare, repetitivă. În momentul de față, există o categorie aparte de filme numite fie „time-loop” fie „a la Groundhog Day”, în care protagoniștii sunt forțați să retrăiască aceeași zi.

Cred că este un film esențial pe care cu siguranță mulți l-ați văzut deja, așa că pentru cei care încă nu au avut prilejul, puneți mâna cu curaj.

1 Comment


    • Lucian
      Replay Cancel Replay
    • septembrie 22, 2022

    My favourite movie of all times!

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.