Loading...

The Sting (1973)

by Adrian Solomon, septembrie 25, 2021

Recomandare – esențial!

Gen: Comedie, Dramă, Heist
Regie: George Roy Hill
Distribuție: Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw, Eileen Brennan, Charles Durning, Robert Earl Jones
Durată: 2 h. 09 min.
Rating IMDB: 8.3

Despre: Doi escroci pun la cale cea mai elaborată înșelătorie, pentru a răzbuna moartea unui prieten apropiat.

Rant: Un film considerat pe bună dreptate drept unul clasic, acesta reunește trioul de aur Newman – Redford – Hill, aceiași responsabili pentru un alt clasic: Butch Cassidy and the Sundance Kid. Filmul, câștigător a 7 premii Oscar (cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu și altele) îi are drept protagoniști pe Newman și Redford, doi actori legendari, fiecare reprezentativ pentru o anume eră a Holywoodului (între ei existând 11 ani diferență). În ciuda unei relații de prietenie foarte puternice dezvoltate pe platoul de filmare a peliculei ante-menționate, cei doi nu au mai apucat să facă alte filme împreună în ciuda unor cariere foarte lungi.

În The Sting, Redford joacă rolul lui Johnny Hooker, un escroc relativ mărunt, aflat în cârdășie cu cel care l-a învățat meserie, Luther Coleman. Ultima lor lovitură le aduce un câștig nesperat așa că Luther decide să lase această meserie în urmă și să înceapă o viață cinstită. El îl recomandă pe Johnny lui Henry Gondorff, un fost asociat de-al său și nu mult după ce se separă, mentorul își pierde viața în urma unui atac ordonat de Doyle Lonnegan, șeful unei găști de racheți, păgubit de ultima lovitură a celor doi escroci. Astfel, Johnny și Henry se aliază pentru a-și răzbuna prietenul, punând la cale cea mai riscantă înșelătorie creată vreodată.

Filmul excelează printr-un scenariu elaborat, cu multe răsturnări de situație spectaculoase și cu un joc actoricesc de milioane din partea a doi dintre cei mai șarmanți actori pe care i-a avut Hollywoodul vreodată. Pe lângă decorurile și costumele care redau foarte precis atmosfera anilor 30, coloana sonoră ne va oferi una dintre cele mai memorabile piese compuse vreodată, și anume The Entertainer, o piesă pe care este imposibil să nu o recunoașteți.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.