Loading...

History of the World: Part I (1981)

by Adrian Solomon, mai 7, 2018

Recomandare – decent!

Gen: Comedie
Regie: Mel Brooks
Distribuție:
Mel Brooks, Dom DeLuise, Madeline Kahn, Harvey Korman, Cloris Leachman
Durată: 1 h. 32 min.
Rating IMDB: 6.8

Despre: Filmul surprinde istoria omenirii printr-o serie de clipuri relativ scurte, începând cu oamenii preistorici, continuând cu Moise și momentul în care primește poruncile de la Dumnezeu, poposind apoi în Roma antică a împăratului Nero și a soției acestuia Nympho. Ajungem apoi la un moment muzical al Inchiziției Spaniole pentru a termina cu Madame Defarge, care pune la cale o revoluție în Franța.

Rant: Mel Brooks a fost mereu unul dintre propunătorii fervenți ai stilului de film parodic, fie că vorbeam despre Blazing Saddles, The Producers, Space Balls sau Robin Hood: Men in Thights. Aș îndrăzni să zic ca Mel nu este pe gustul tuturor, deseori glumele sale fiind fie puerile, prea directe sau de-a dreptul rasiste/homofobe/sexiste, total neacceptabile la standardele societății de astăzi.

Chiar dacă filmele parodie au existat încă din anii 1900 (primul catalogat drept parodie fiind din 1905), Mel Brooks l-a readus în actualitate și a rafinat acest gen, continuând tradiția fraților Marx sau a lui Abbot and Costello, în același timp aducându-și propriul aport la acest gen. Fiind evreu, umorul unic al acestor oameni este omniprezent în filmele lui Brooks.

Narat de Orson Welles, History of the World, Part I a luat naștere datorită convingerii lui Brooks că religia și istoria erau singurele genuri de care nu ajunsese să facă mișto. În el își fac simțită prezenta frecvenți colaboratori de-ai acestuia, cum ar fi Dom DeLuise, Cloris Leachman sau Madeline Kahn, dar și staruri în devenire precum Gregory Hines. După cum ziceam, poantele variază de la comedie bufă până la numere coregrafice (cu toate astea, nu ajung niciodată la nivelul unui Life of Brian a lui Monthy Python).

Part I din titlul filmului este o glumă istorică ascunsă, acesta făcând aluzie la scrierile lui Sir Walter Raleigh, care începuse să scrie o Istorie a lumii, ajungând doar la primul capitol înainte de a fi decapitat.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.