Recomandare – musai!
Gen: Animație, Fantezie, Aventură
Regie: Chris Sanders, Dean DeBlois
Distribuție: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T. J. Miller, Kristen Wiig
Durată: 1 h. 38 min.
Rating IMDB: 8.1
Despre: Hiccup trăiește într-un sat Viking specializat în uciderea dragonilor. Statura sa și dispoziția sa mai visătoare îl fac să fie departe de candidatul perfect pentru o asemenea ocupație, el deseori refugiindu-se în creare unor invenții mecanice. În timpul unui raid, el reușește să rănească un dragon extrem de rar, cu care ajunge apoi să se împrietenească. Astfel, Hiccup și Toothless vor încerca să demonstreze restului Vikingilor că se poate conviețui alături de dragoni.
Rant: Cred că nu multă lume ar fi văzut această animație ca începutul uneia dintre cele mai bune trilogii animate din istoria filmelor animate de lung-metraj. Adaptare a unei serii de cărți pentru copii, How to Train Your Dragon surprinde printr-o poveste despre prietenie, discriminare și respectarea vechilor obiceiuri care nu mai coincid cu o lume aflată mereu în mișcare. Personajele sunt memorabile și au appeal universal, în special cei doi protagoniști, Hiccup și Toothless. Filmul nu doar că a dat naștere a încă două continuări, dar a generat și un serial animat și o întreagă franciză de jucării, jocuri video și alte produse, devenind una dintre cele mai de succes producții ale studioului Dreamworks Animations, studio ce a mai dat naștere seriilor Shrek, Kung-Fu Panda sau Madagascar.
Așadar despre ce este vorba? Ei bine, în caz că ați trăit sub o stâncă sau ați preferat să nu aveți nimic de a face cu animațiile și recent v-ați hotărât că nu sunt atât de oribile și că ocazional acestea reușesc să prind bine și la publicul matur, How to Train Your Dragon spune povestea unui suflet brav, prins într-un corp slab, într-atât de slab încât posesorul său pe nume Hiccup este mai mereu subiectul principal de făcut mișto, cu toate că acesta este băiatul căpeteniei de trib. Mereu ultimul la cursurile de pregătire pentru a deveni un Ucigaș de Dragoni, surclasat de colegii săi de clasă, el se consolează în compania fierarului local, alături de care pune la cale tot felul de invenții năbădăioase, care sfârșesc deseori prin a-i exploda în față. În timpul unui atac al dragonilor, eveniment destul de comun pe insula respectivă, Hiccup reușește să doboare un dragon, fără a ști că dragonul respectiv este o Furie a Nopții, cel mai periculos tip de dragon aflat în existență. După mai multe încercări, cei doi devin prieteni, inspirând-ul pe Hiccup să teoretizeze că dragonii pot fi antrenați și chiar împrieteniți, nu doar uciși la prima vedere, lucru ce contravine grav valorilor Vikingilor transmise din moși strămoși, valori întruchipate de însuși tatăl lui Hiccup, neînfricatul Stoik. Astfel, Hiccup și dragonul său Toothles vor încerca să dovedească lumii întregi că poate exista conviețuire alături de reptilele înaripate.
Animația este de bună calitate, îmbătrânind destul de atractiv pentru un produs din 2010, lucru destul de comun animațiilor studiourilor Dreamworks, poate cele mai bune din domeniu după Disney/Pixar și de pe alt continent, Ghibli. Distribuția este de primă clasă, cu Jay Baruchel and friends (Hill, Mintz, Miller), cărora li se adaugă nume sonore precum Gerard Butler sau Kirsten Wiig.
Ratingul de musai îl voi acorda întregii serii, care ar trebui vizionată ca atare (toate trei consecutiv).
No Comments