Loading...
Raya and the Last Dragon (2021)

Raya and the Last Dragon (2021)

by Adrian Solomon, martie 8, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Animație, Fantezie, Aventură
Regie: Don Hall, Carlos López Estrada
Distribuție: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Izaac Wang, Gemma Chan, Daniel Dae Kim, Benedict Wong, Sandra Oh, Thalia Tran, Lucille Soong, Alan Tudyk
Durată: 1 h. 47 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Tărâmul Kumandra este despărțit în mai multe zone atunci când o urgie puternică se abate asupra lui iar dragonii se sacrifică pentru a proteja omenirea. Locuitorii acestor zone încep să se lupte pentru posesia cristalului format de ultimul dragon, dar acest conflict invită reapariția urgiei. Rămași fără nici o protecție, omenirea începe să dispară sau să se auto-izoleze în orașe stat. O singură războinică pe nume Raya, este în căutarea ultimului dragon, găsirea acestuia însemnând și salvarea întregii omeniri.

Rant: Disney face ce face și dă lovitura din nou cu un film animat de lungmetraj, făcut în stilul lor caracteristic. Raya and the Last Dragon reprezintă o gură de aer proaspăt pentru o companie care în ultima vreme doar adaptează sau reciclează produse mai vechi transformându-și proprietățile animate clasice în live-actions mediocre. Această animație este un produs original, introducând o lume fantastică bazată pe cultura Asiei de Sud-Est, mai precis Tailanda, Vietnam, Cambodgia, Myanmar, Malaezia, Indonezia, Laos și insulele Filipine.

Raya este o nouă prințesă Disney care intră în galeria acestora, dar spre deosebire de filmele lor, ea nu este magică și nu are un destin predestinat de a salva lumea. Așa cum ziceam în prezentare, ținutul Kumandra a fost separat datorită lăcomiei umane, fiecare națiune luptându-se pentru controlul unei pietre prețioase, aflate momentan în posesia ținutului Heart (având forma unui dragon, fiecare ținut e numit după partea respectivă a dragonului). Aici, Raya este antrenată de tatăl ei și șeful clanului, Benja, pentru a deveni o războinică protectoare a cristalului. Visul lui Benja de a re-uni Kumandra într-un ținut puternic se împiedică de lăcomia celorlalte clanuri, care fracturează cristalul, fură câte o bucată și fug care încotro, temători de re-apariția demonicilor Druun, acea urgie care a determinat dragonii să se sacrifice în primul rând. Convinsă că ultimul dragon a reușit cumva să supraviețuiască, Raya, acum deja o tânără femeie, pleacă în căutarea acestuia, dorind să realizeze visul tatălui ei. În calea ei ea va da atât peste aliați interesanți, cât și peste obstacole și capcane pe care va trebui să le depășească.

Animația este superbă, Disney reușind parcă să se întreacă pe sine la acest capitol. Distribuția este perfect aleasă, mai ales având în vedere că toți dau tot ce e mai bun din ei. Merită remarcată Kelly Tran – Raya, dar în special Awkwafina – Sisu, dragonul jucăuș și plin de optimism. Filmul dă sentimentul unui blockbuster cu scene vibrante de acțiune și aventură, scoase parcă din producții clasice precum Indiana Jones sau filmele de acțiune asiatice. Cu toate că acesta profită din plin de formula clasică Disney, temele abordate îl fac să fie un pic mai nuanțat comparativ cu multe alte producții de gen, arătând că studioul consideră faptul că cei mici sunt capabili de a înțelege teme mai complexe cum ar fi nevoia de unire, și teama de a se încrede în alții, acestea putând da naștere unor discuții interesante în familie.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.