Loading...

Soul (2020)

by Adrian Solomon, decembrie 27, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Animație, Fantezie, Aventură
Regie: Pete Docter
Distribuție:
Jamie Foxx, Tina Fey, Questlove, Phylicia Rashad, Daveed Diggs, Angela Bassett
Durată: 1 h. 40 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Joe Gardner este un profesor suplinitor de muzică, cu aspirații de a cânta pe scena cluburilor de jazz, aspirații care din varii motive nu s-au materializat niciodată, asta până în ziua în care primește o invitație să cânte alături de idolul său. Coincidența face ca această zi să fie exact ziua în care moare, iar sufletul lui Joe se trezește în Viața de După. Hotărât să se întoarcă pe Pământ, el va face echipă cu un suflet aflat în căutarea propriei pasiuni.

Rant: Pixar a ajuns să fie sinonim cu animația de calitate dar și cu filme care abordează tematici variate, într-o manieră specifică doar lor. De data asta, iată că subiectul discuției se oprește asupra misterului sufletului și a Vieții de După.

Filmul începe cu protagonistul Joe Gardner (Jamie Foxx) având ziua vieții sale. Nu doar că i s-a oferit postul de titular la școala unde preda, dar a și avut șansa vieții sale de a cânta pe scenă împreună cu unul dintre artiștii pe care îi idolatrizează. Doar că aflat în culmea bucuriei, Joe nu se uită pe unde calcă și cade într-o gură de canal neacoperită, ajungând astfel cu corpul în comă și cu sufletul pe ultimul drum spre Viața de Apoi, o lumină orbitoare unde sufletele dispar. Deloc pregătit să accepte această soartă și determinat să se întoarcă pe Pământ să cânte în concertul pe care l-a așteptat toată viața sa, Joe face cale întoarsă și ajunge astfel în Viața de Dinainte, un purgatoriu unde sufletele se nasc sub atenta supraveghere a unor consilieri, toți numiți Jerry. Joe este împerecheat cu sufletul 22 (Tina Fey), căruia trebuie să îi fie mentor, pentru ca acesta să își găsească sclipirea. Și așa cum ne așteptăm, de aici începe o călătorie de autocunoaștere, atât pentru Joe cât și pentru 22, o călătorie ce le va preda ambilor multe lecții.

Sufletul 22 este o mașinărie de sporovăit, Tina Fey fiind în formă maximă pentru acest rol. Ea pare a fi renunțat la încarnare, nefiind în stare să găsească acea sclipire care ar duce-o pe Pământ, indiferent de cine i-a fost mentor (de la Jung, la Lincoln, la Mhamad Ali sau Maica Tereza) devenind astfel doar o minge de cinism blazat. În contrast, Joe este mai reținut, fiind un om destul de mizerabil, care nu a făcut mare lucru toată viața sa, optând pentru o carieră mai sigură doar de gura mamei sale, care nu este de acord cu pasiunea lui Joe pentru muzică. Putem spune că Soul este primul film în care Pixar explorează pe deplin midlife crisis-ul unui om, cu toate că este oarecum cam ipocrit din partea lui Disney să facă glume cu oameni ai căror spirit este înfrânt de marile companii.

Animația este fabuloasă, Pixar menținând acest aspect la cele mai înalte nivele așa cum deja ne-a obișnuit (probabil va lua premiul Oscar anul acesta). Cadrele, iluminarea, fluiditatea mișcărilor dar și expresiile faciale, toate sunt redate la superlativ. Orașul New York este atât de bine realizat, încât este la un pas să arate precum cel real. În premieră avem un personaj de culoare, filmul fiind prin extensie și o celebrare a culturii afro-americane, jazzul jucând un rol important în film, ba mai mult avem inclusiv o scenă extrem de wholesome într-un barbershop de cartier. Îmi place la fel de mult și reprezentarea celor două Vieți, de Dinainte și de După, prin relativa simplicitate introdusă, și abținerea de la a privi acest lucru printr-o lentilă religioasă. Cu toate astea, dacă Viața de După este simplă, cu o bandă rulantă ce duce sufletele spre o bilă mare de lumină albă (completă cu ce mi s-a părut a fi sunetul insectelor care lovesc acele felinare electrificate), Viața de Dinainte împrumută niște reguli specifice parcă unui joc video, practic editorul de caracter/zona de tutorial. O altă locație interesantă mi s-a părut a fi „The Zone” și explicația ei, anume ea fiind acea zonă în care ne pierdem atunci când ne concentrăm intens făcând ceva ce iubim, dar care foarte ușor poate duce la obsesie.

Soul are șarm, are umor și are mult … suflet și un mesaj încurajator să ne trăim fiecare clipă din viață, și este cea mai plăcută surpriză a acestui sfârșit de an.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.