Loading...

Last Night of Amore (aka. L’ultima notte di Amore) (2023)

by Adrian Solomon, iunie 27, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Crime, Thriller, Noir
Regie: Andrea Di Stefano
Distribuție: Pierfrancesco Favino, Linda Caridi, Antonio Gerardi, Francesco Di Leva, Camilla Semino Favro
Durată: 2 h. 04 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Franco Amore, un polițist italian aflat în pragul pensionării, este un om extrem de dedicat meseriei sale, blând, cinstit și cumpătat. Este seara petrecerii sale de retragere, însă sărbătoritul pare afectat de moment, la fel și nevasta lui. El este chemat de urgență la locul unei crime, unde zace, ciuruit de gloanțe, partenerul său. În mod vizibil afectat, Franco începe să rememoreze evenimentele din ultimele zece zile, care au dus spre acest moment.

Rant: Trebuie să recunosc din capul locului că m-am îndepărtat destul de mult de cinematografia italiană cam de prin anii 90, de când am încetat să mă mai uit la canale precum Italia 1, Canale 5, Rete 4 și așa mai departe. Așa că nu mică mi-a fost surpriza să aflu de acest crime-thriller întunecat, al cărui titlu m-a făcut mai degrabă să mă gândesc la romanul scris de Camil Petrescu. Ultima noapte a lui Amore, pentru că Amore este numele protagonistului în prag de pensie, detaliază ultima sa noapte în calitate de polițist, o noapte deosebit de dificilă și lungă, probabil cea mai grea din întreaga sa carieră. Filmul aplică în mod inteligent acea structură clasică în care se începe cu ceva șocant, doar pentru a te transporta înapoi în timp și a-ți explica cine, ce și cum.

Așadar, pelicula începe cu locația, Milan, survolat pe timp de noapte, pentru a ne arăta atât frumusețea sa, cât și părțile sale întunecate. Imaginea se stabilizează asupra unui apartament în care se desfășoară o petrecere. Aflăm că sărbătoritul, Franco, este un polițist, iar motivul pentru care toți oamenii sunt adunați la el acasă, este pentru a-i face o petrecere surpriză. Dar ceva nu șade bine în această atmosferă. Unul dintre invitați pleacă intempestiv, vizibil agitat, iar Franco ajunge acasă având un comportament aproape robotic, parcă mimând emoțiile de surpriză și bucurie, împreună cu nevasta sa, cei doi având un dialog destul de forțat. Franco este chemat de urgență de șeful său, la locul unei crime, unde partenerul său, Dino, zace mort. Privirea afectată a lui Franco arată durere și tristețe, dar arată și altceva, ca și cum ar știi ceva ce noi încă nu știm. Așa se face tranziția spre zece zile înapoi, când se pune în mișcare un șir complex de evenimente, care vor culmina cu această fatidică seară.

Regia este sigură, interpretarea, în special a lui Favino, face toți banii, atmosfera întunecată duce filmul cu încredere pe poteca thrillerelor noir de calitate, singura chestie deranjantă, pe alocuri, fiind editarea, în special în anumite momente în care aș fi preferat mai multe indicii vizuale. Misterul nopții este bine jucat și migălos pus în scenă, drept pentru care vă recomand să urmăriți acest film italian excelent.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.