Loading...

Miami Bici (2020)

by Adrian Solomon, aprilie 3, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Comedie
Regie: Jesús del Cerro
Distribuție: Matei Dima, Codin Maticiuc, Florin Piersic Jr.
Durată: 1 h. 38 min.
Rating IMDB: 6.4

Despre: Ion și Ilie, doi prieteni săraci din București, au șansa să meargă în toiul iernii să lucreze în Miami. Acolo însă vor descoperi traiul periculos, aventura și dorul de casă.

Rant: Nu credeam că o să văd filmul prea curând (sau deloc), din simplul motiv că îl asociam cu recenta imbecilitate 5 Gang, de care am încercat să mă țin cât mai departe. Dar, datorită pandemiei, producătorii s-au văzut nevoiți să scoată filmul din cinematografe, unde o ducea chiar bine, surprinzător de bine pentru o producție autohtonă cu mai mult de cinci sute de mii de spectatori plătitori de bilet în cele trei săptămâni cât a rulat, și să bată palma cu Netflix pentru distribuție.

Filmul este efortul colectiv a lui Codin Maticiuc și Matei Dima, cunoscut mai mult sub numele de BRomania și datorită sketchurilor sale virale de pe Youtube, și este un efort surprinzător de decent, chiar bun pentru standardele locale. În primul rând mă bucur să văd o tendință de globalizare a filmelor românești, de a le face astfel încât să se poată bucura un public cât mai larg de ele. Și dacă La Gomera a fost filmat prin Spania și Singapore, acesta filmează, ei bine, în însoritul Miami, iar dacă acest lucru nu urlă a globalizare, nu știu ce altceva o face.

Plotul filmului nu bubuie de inventivitate dar servește ca fundal pentru poantele închipuite de scenariști. Doi nătărăi, sătui de gerul de acasă și de sărăcia în care colcăiau, apelează la unu cu pile ca să îi ducă în America la lucru. Pupă ăștia tot, bunică, prietenă, servici își fac valiza și zboară din plină iarnă în căldurosul și însoritul Miami, încercând să își trăiască propriul vis american, cu bune și rele, cu bani, fete frumoase și mașini rapide, dar și cu droguri, polițiști corupți, devianți sexual și găști adverse.

Surprinzător dar filmul reușește să ne învețe câteva lucruri pe care tineretul din ziua de azi ar face bine să le bage la cap, precum: importanța de a vorbi o limbă străină, faptul că americanii nu vor ști niciodată unde e România pe hartă, banu făcut repede nu aduce neapărat fericire, s*** p*** este cea mai frumoasă expresie românească, înjurăturile noastre sunt aproape intraductibile, probabil cel mai prețios sfat venind din partea bunicii mucalite, „când ți-o fi mai greu, nu-i nici o rușină bă să dai la coaie”.

De obicei mă feresc de ce are de oferit generația actuală, de la mentalitatea materialistă la manelele care răzbat de peste tot, dar văd cum acest film ar fi musai pentru ei. Cu toate că cei doi protagoniști se amuză în propriul lor film (adesea am simțit că BRomania era în sketchurile sale) și că Florin Piersic Jr. are imprimată pe față aceeași expresie de nedumerire față de cum a ajuns el în film, trebuie să admit că am apreciat câteva din poantele zise, unele chiar fine, și am râs pe ici pe colo.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.