Loading...
Midsommar (2019).jpg

Midsommar (2019)

by Adrian Solomon, octombrie 15, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Horror
Regie: Ari Aster
Distribuție: Florence Pugh, Jack Reynor, William Jackson Harper, Vilhelm Blomgren, Will Poulter
Durată: 2 h. 27 min.
Rating IMDB: 7.1

Despre: Un cuplu fac o vizită unor prieteni în Suedia pentru a-i însoți la un festival local. Aici, ei găsesc tradiții și ritualuri păgâne, iar locul idilic la care se așteptau, se dovedește a fi un coșmar.

Rant (by F.F.): După incredibilul debut cu Hereditary, regizorul Ari Aster revine în plină forță cu un folk horror atipic, excentric, a cărui acțiune are loc sub lumina soarelui în cea mai mare parte a timpului, într-o comună pitorească din nordul Suediei, în mijlocul unei comunități cu obiceiuri străvechi, cu ritualuri păgâne, la celebrarea solstițiului de vară.

La limita între bizar și grotesc, simbolism și suprarealism, morbid și absurd, filmul reușește să capteze atenția și să o mențină trează, într-o stare de permanentă tensiune până aproape de finalul apoteotic. Pe lângă clasicele teme întâlnite în filmele horror, în peliculă se abordează și alte aspecte precum dependența emoțională, înstrăinarea dintre 2 persoane, detașarea spirituală, lipsa de empatie, nevoia de răzbunare survenită din frustrările personale. Putem spune că este radiografia unei despărțiri, într-un cadru aparent idilic de basm, care treptat se va transformă într-un coșmar.

Vizualul și cinematografia (grație lui Pawel Pogorzelski) sunt impecabile și confirmă încă o dată talentul regizoral. Grăitoare sunt în acest sens scenele cu ursul eviscerat, muralul pitoresc al pereților, pastelurile colorate ale naturii, lumina difuză a soarelui. Dacă în Hereditary aveam o distribuție de mare clasă și cu renume (Gabriel Byrne,Toni Collette), aici avem actori mai puțin cunoscuți, dar excepțional de bine aleși. Se remarcă Florence Pugh, impresionând în rolul protagonistei Dani, o femeie dependentă emoțional de iubitul ei, un tânăr egoist care nu-i oferă sprijinul necesar după o trauma psihologică; scenă de final cu zâmbetul ei misterios și ambiguu aducându-mi aminte de zâmbetul Mona Lisei.

Presărat cu dansuri psihedelice, ritualuri obscure și ciudate, sacrificii/ jertfe șocante, filmul șochează pe plan vizual și nu numai, reușind să polarizeze audiența.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.