Recomandare – musai!
Gen: Dramă
Regie: Florian Henckel von Donnersmarck
Distribuție: Tom Schilling, Sebastian Koch, Paula Beer, Saskia Rosendahl, Oliver Masucci, Ina Weisse, Rainer Bock
Durată: 3 h. 09 min.
Rating IMDB: 7.7
Despre: Artistul german Kurt Barnert a reușit să fugă din Germania de Est în cea de Vest, alături de frumoasa sa nevastă și tatăl acesteia, dar încă este urmărit de amintirile neplăcute ale copilăriei sale, petrecută atât sub regim nazist cât și socialist.
Cronică: După capodopera The Lives of Others (2006), regizorul Florian Henckel Von Donnesmarck revine în mare forță cu drama germană Never Look Away.
„Nu-ți feri privirea” este titlul metaforic al peliculei și ne îndeamnă să privim adevărul în față, chiar dacă este unul dureros. Tot ce este adevărat este frumos, ne spune un personaj feminin cheie, ce își va găsi sfârșitul în prima parte a filmului.
Acțiunea începe în anul 1937 și se întinde pe parcursul a patru decenii. Este greu să realizezi un film despre ororile nazismului, urmările Holocaustului, despre socialismul sovietic ce a influențat Germania de Est și impactat lumea artei, să reușești să presări în el elemente dramatice, romantice sau de umor subtil, însă regizorul se achita mai mult decât onorabil de această sarcina. Temele peliculei sunt complexe și importante, printre care amintesc: lupta pentru adevăr și integritate artistică, interacțiunile dintre bine și rău, bine demarcate și delimitate, atacurile forțelor nazismului și comunismului (prin realismul socialist) asupra modernismului, umanismului și sufletului/expresiei artistice.
Personajul cheie este pictorul avangardist Kurt Barnet (care reprezintă forța binelui), a cărui viață și carieră sunt urmărite pe parcursul a 3 ore. La polul opus față de pictor se află personajul negativ interpretat magistral de Sebastian Koch, un ginecolog de top, fără scrupule și parcă lipsit de orice urmă de umanitate, ce oglindește sistemul medical depravat nazist și continuat în plin comunism. Este foarte ușor să condamni pe cineva la moarte cu o simplă ștampila sau semnătură de pix (acel cineva considerat că fiind o persoană inferioară din punct de vedere genetic sau bolnavă psihic). Ne demonstrează acest lucru din plin profesorul Carl Seeband (SK).
Vizualul, cinematografia (grație lui Caleb Deschanel) sunt fantastice, uneori șocante în această pelicula (scenă deosebită cu lanul de grâu în mișcare, scenele de dragoste, scena nașterii, scena cumplită a găzarii). Filmul ne arată un lucru important și anume: doar atunci când ești pregătit să te confrunți cu demonii trecutului zbuciumat (ancorat fiind de iubire) te poți exprimă liber prin artă…
No Comments