Loading...
Porco Rosso (aka. Kurenai no buta) (1992)

Porco Rosso (aka. Kurenai no buta) (1992)

by Adrian Solomon, februarie 16, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Aventură, Fantezie
Studio: Studio Ghibli
Regie: Hayao Miyazaki
Durată: 1 h. 34 min.
Rating MyAnimeList: 7.95

Despre: Marco este un pilot excepțional de avion de vânătoare, blestemat să arate ca un porc, care își duce zilele vânând pirați ai aerului pe cerul senin al mării Adriatice. Dar apariția unui pilot american îndrăzneț, cuplată cu o serie de defecțiuni la aparatul său de zbor, îl forțează pe acestă să plece spre Milan pentru reparații, oraș în care va avea o întâlnire cu un personaj care îi va schimba viața.

Rant: O altă fantezie marca Miyazaki, care însă de data asta abordează teme mai mature decât până atunci. Printre ele, locul foștilor eroi de război într-o lume care a evoluat fără ei, progresul care mai mereu lasă oameni în urmă dar și dezamăgirea față de corupția și lăcomia umanității. Punctul principal de atracție al acestei animații superbe este reprezentat de duelurile aeriene, care te fac să te întrebi cum au fost ele animate în asemenea fel în 1992.

Marco Rossolino, un fost pilot, erou de război, aparent blestemat a avea înfățișare de porc pentru tot restul vieții sale, a devenit între timp Porco Rosso, un vânător de recompense, care trăiește izolat față de restul lumii pe o insulă liniștită și relativ ascunsă, singurul său contact cu civilizația fiind atunci când își vizitează foștii prieteni sau atunci când se luptă cu diverși pirați ai cerului. Filmul este scăldat într-o melancolie letargică, punctată de secvențe pline de haz, precum pirații care iau cei mai neobișnuiți ostateci, pirații în general fiind folosiți pe post de comic-relief (deseori aceștia îmi aduceau aminte de Dick Dastardly și Muttley din străvechile Wacky Races). În ciuda aspectului său, Marco încă are succes la doamne, fiind un alt personaj fantastic marca Ghibli, de care lumea reală nu se ferește sau de care nu îi este frică, așa cum am mai văzut și în Totoro sau Kiki. Cu toate că aici lipsește protagonistul copil, Fio este încă o eroină puternică și determinată așa cum lui Miyazaki îi place să prezinte.

Un alt lucru omniprezent în filmele sale, este pasiunea lui Miyazaki pentru zbor, care aici are un rol central, scenele cu duelurile aeriene lăsându-te adesea fără suflare, fiind de o fluiditate și de o frumusețe ireală. Ce Miyazaki face diferit față de oricine altcineva, este să își folosească cunoștințele adânci în ce privește aparatele de zbor, și să le creeze din interior spre exterior, arătându-ne fiecare manetă de care trage pilotul, făcând totul automat mult mai organic, mai real, iar acest lucru nu putea veni decât dintr-un loc de profundă dragoste față de acest fenomen. Peste toate acestea, este presărată și o poveste despre moralitate, care are timp să intre puțin și în niște detalii politice, resimțindu-se sentimentul anti-război și anti-corupție pe care Miyazaki îl explorează de fiecare dată când poate.

Personajele sunt memorabile, de la Marco cu a sa abilitate desăvârșită în a manevra un aparat de zbor, la Madam Gina, cântăreața a cărei insulă este considerată zonă neutră, unde toată lumea se poate bucura în liniște de talentul artistic al patroanei, la adolescenta Fio care ne arată că vârsta nu este o piedică necesară în calea măreției, la Donald Curtiss, un intrepid pilot american angajat de pirați pentru a-l elimina pe Porco Rosso,  la gașca colorată de pirați, toți aceștia conviețuind în pitoreasca lume a anilor 30, situată în serena locație a Mării Adriatice, o locație care îți va rămâne mult timp în minte și în suflet.

Porco Rosso este disponibil pe Netflix!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.