Loading...
Kiki's Delivery Service (aka. Majo no Takkyuubin) (1989)

Kiki’s Delivery Service (aka. Majo no Takkyuubin) (1989)

by Adrian Solomon, februarie 15, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Aventură, Fantezie
Studio: Studio Ghibli
Regie: Hayao Miyazaki
Durată: 1 h. 43 min.
Rating MyAnimeList: 8.22

Despre: Tânăra vrăjitoare Kiki, ajunsă la vârsta de 13 ani, vârsta la care tinerele vrăjitoare pleacă de obicei de acasă pentru a-și găsi propriul drum în viață, ajunge într-un oraș mare, situat pe malul oceanului. Aici, cu ajutorul gazdei sale și a pisicii sale vorbitoare, Jiji, decide să își deschidă propriul serviciu de curierat.

Rant: Abilitatea lui Miyazaki de a crea povești fantastice fără a se folosi de clișeurile specifice genului (personaj negativ, lupta binelui cu răul, salvarea lumii de la certă distrugere) a fost mereu fără pereche, lucru care se vede perfect în Kiki’s Delivery Service, un film coming-of-age Ghibli despre o fetiță care încearcă să își găsească propriul loc în lume.

Kiki este o tânără vrăjitoare care odată ce a împlinit vârsta de 13 ani,  așteaptă noaptea perfectă pentru a decola din casa părintească spre o locație nouă, unde își va începe stagiul de ucenicie. Astfel, într-o noapte senină, Kiki alături de Jiji, motanul ei vorbitor, își iau zborul pe o mătură, în căutarea unui nou oraș. Ea ajunge în cele din urmă în Koriko, un oraș aflat pe malul oceanului și care a fost puternic influențat de vizita lui Miyazaki din Stockholm, unde va ajunge să își deschidă propriul servici de curierat, grație și lui Osono, o brutăreasă gravidă care deține o odaie pe care i-o oferă lui Kiki în schimbul a diverse servicii mici.

Așadar e clar că povestea lui Kiki este una mică, în care nu va avea de salvat lumea de diverse personaje negative, ci va avea de înfruntat propriile provocări în calea spre maturizare. Pisicul vorbitor Jiji dar și abilitatea de zbura pe mături (aparent unica abilitate magică a ei) reprezintă legătura pe care Kiki o are cu fantasticul, cu inocența copilăriei. Eroina noastră, care se încadrează perfect în galeria de eroine puternice prezentate de Miyazaki în mai toată filmografia sa, înfruntă de una singură greutățile peste care dă, greutăți care cresc pe măsură ce ea se maturizează.

O altă tema explorată de Hayao în toate filmele făcute de el este zborul, vechea sa pasiune moștenită de la tatăl său, deținător al unei fabrici de avioane fabricate pentru cel de-al doilea război mondial. În acest film, pasiunea sa pentru zbor e reprezentată de Trombo, băiatul căruia i se aprind călcâiele după Kiki. În prezentarea relației dintre cei doi, nu se folosesc clișee tipice dramelor adolescentine, un alt lucru care diferențiază enorm producțiile Ghibli față de orice altceva.

Așadar, o animație care a salvat studioul Ghibli de la faliment, Kiki se bucură de o direcție artistică impresionantă și reușind să împletească realul cu fantasticul (nimeni nu e alarmat de prezența unei fete care zboară pe o mătură) rămâne și azi la fel de relevantă precum era acum 30 de ani.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.