Loading...
Castle in the Sky (aka. Tenkû no shiro Rapyuta) (1986)

Castle in the Sky (aka. Tenkû no shiro Rapyuta) (1986)

by Adrian Solomon, martie 10, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Aventură, Fantezie
Studio: Studio Ghibli
Regie: Hayao Miyazaki
Durată: 1 h. 34 min.
Rating MyAnimeList: 8.27

Despre: În urma unui atac al unor pirați ai aerului, o tânără misterioasă cade din zeppelinul care o transporta, dar spre surpriza ei, grație unui cristal aparent magic, ea plutește în jos, fiind găsită de către un tânăr miner. Cei doi se împrietenesc repede iar când pirații, armata și nite agenți secreți bat la ușa lor, cei doi se văd nevoiți să fugă și să ajungă pe urmele legendarului castel zburător Laputa, care promite să le dea răspuns la toate întrebările pe care cei doi le au.

Rant: Încet, încet încep să rămân fără laude la adresa filmelor lui Miyazaki și a cât de memorabile și de musai de vizionat sunt ele așa că o să încep să mă rezum la expunerea unor informații generale.

Castle in the Sky reprezinta primul film creat de nou înființatul Studio Ghibli, și este considerat a fi unul dintre cele mai bune filme steam-punk, câștigând o groază de premii atât pe plan intern cât și internațional, ajungând în timp să devină un adevărat cult clasic. Filmul nu este însă primul produs de Miyazaki ci doi ani înainte, în 1984, el crea magnificul Nausica: Valley of the Wind, un film care avea să dăinuie peste ani și ani, fiind la fel de relevant în zilele noastre precum era pe atunci, film care este de fapt considerat prima creație marca Ghibli (de curând el fiind inclus în filmografia studioului). Așa cum urma să ne obișnuiască în mai toate filmele sale, Miyazaki s-a inspirat din călătoriile sale atunci când creat lumea din Laputa, aici surprinzând orașele minerești din Țara Galilor, o țară pe care o vizitase nu cu mult după revoltele minerilor galezi. El s-a mai inspirat în mod vădit și din cartea Călătoriile lui Gulliver, de acolo el împrumutând termenul de Laputa dar și conceptul de oraș ascuns în cer.

Practic, dacă ar fi să jucăm un joc rapid de bifează manierismele lui Miyazaki, am putea bifa următoarele teme pe care acesta le va expune în toate filmele sale de aici înainte: personaj(e) puternic(e) feminin(e) – avem, nu doar protagonista Sheeta cât și Dola, căpetenia pirațilordar și acea soție random de miner care negociază cu pirații cu tigaia în mână; aparate zburătoare ilustrate până în cele mai mici detalii – avem, mai ales știind obsesia lui Miyazaki față de acest subiect și de minuțiozitatea cu care prezintă aparatele de zbor în filmele sale, aici având de la acele bizare aparate cu aripi folosite de pirați la care dai la manivelă să le pornești, până la nava lor de zbor Tiger Moth în interiorul căreia suntem purtați și vedem exact sistemele care o fac să funcționeze; un subiect de sensibilizare socială – de data asta e luată în vizor lăcomia guvernelor militare și statele care trăiesc doar pentru a face război.

Laputa: Castle in the Sky este disponibil pe Netflix!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.