Loading...

Prey (2022)

by Adrian Solomon, august 19, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, S.F.
Regie: Dan Trachtenberg
Distribuție: Amber Midthunder, Dakota Beavers, Michelle Thrush, Stormee Kipp, Julian Black Antelope, Bennett Taylor, Dane DiLiegro
Durată: 1 h. 39 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: În anii 1719, în sălbăticia marilor câmpii nord-americane, Naru, o tânără și îndemânatică luptătoare Comanche, luptă împotriva animalelor sălbatice, a braconierilor francezi și în special, a unui Predator extraterestru, care amenință siguranța tribului.

Rant: Prey este cel de-al cincilea film din seria Predator (al șaptelea dacă numeri și cele două Alien vs Predator) și una dintre cele mai plăcute surprize ale verii, cu siguranță un film care nu m-ar fi deranjat să îl văd în cinematograf, în ciuda faptului că a fost lansat pe postul de streaming hulu. Este un film coerent, care nu depășește limitele bunului simț în ce privește durata, astfel încât de la început până la final nu simți timpi morți.

Vreau să încep cu partea cea mai slabă a filmului și anume caracterizarea personajelor. Pentru un film de o oră jumătate, nici nu ai când să intri prea mult în istoria lor așa că filmul ne arată niște trăsături clare, de care te prinzi din primele imagini. Naru este dornică să devină o vânătoare la fel ca restul masculilor din clan, doar că aceștia o iau la mișto și o trimit la cratiță (ceea ce prin 1719 se traducea cu culesul plantelor), în ciuda faptului că tipa nu doar este mai agilă, mai tenace și mai versată că majoritatea vânătorilor, ea este și deosebit de isteață, practic întreg pachetul unui personaj feminin scris în zilele noastre.

Povestea urmează o potecă bătătorită și este cam așa: în timpul unei vânători, Naru observă pe cer o navă spațială pe care o interpretează ca un semn divin, o „pasăre-tunet”. Ea pleacă să vâneze alături de fratele ei un leu de munte, timp în care observă semne pe care alții nu le văd, semne care indică existența unei noi creaturi în zonă, una deosebit de periculoasă. Și pentru că nimeni nu o crede, ea decide să plece de una singură, acompaniată doar de adorabilul câine Sarri, în căutarea acestei creaturi. În paralel observăm și creatura în sine iar fanii vechi ai seriei, vor fi încântați de ceea ce vor descoperi fiindcă filmul este plin ochi de omagii și easter-eggs la adresa celorlalte titluri din serie, în special prima parte.

Prey consemnează prima vizită a unei astfel de creaturi în lumea noastră, acest lucru fiind oglindit atât în aspectul ei cât și în tehnologia relativ primitivă pe care o folosește (comparativ cu ceea ce va folosi în celelalte filme), de la camuflajul simplist, la faptul că nu posedă armură sau casca ce e făcută dintr-un craniu, sau ființele vizate drept pradă (predatorul luând la rând toate speciile prădătoare, de la șerpi, lupi sau urși până în cele din urmă, oameni). Mai trebuie să menționez că Prey s-a lansat la 35 de ani de la apariția primului Predator (cel cu Arnold Schwarzenegger) și după acesta, este cel mai bun film din serie pe care nu ar trebui să îl ratați, indiferent că sunteți fan vechi sau nou venit în căutarea unui action survival cu elemente de S.F.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.