Loading...
Ready Player One (2018)

Ready Player One (2018)

by Adrian Solomon, martie 30, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Aventură, S.F.
Regie: Steven Spielberg
Distribuție:
Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, T.J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance
Durată: 2 h. 20 min.
Rating IMDB: 7.4

Despre: După ce lumea a trecut prin câteva crize majore, majoritatea populației s-a refugiat în lumea virtuală OASIS, care funcționează atât ca joc MMORPG cât și ca mediu de socializare. Această lumea a fost creată de excentricul și genialul James Halliday, care la moartea sa a lăsat în urmă un testament care a pus pe jar toți userii, în OASIS există 3 chei magice iar cel care le va găsi va putea accesa averea sa enormă și va deține controlul suprem al acestei realități virtuale. La cinci ani după acest anunț monumental, încă nimeni nu a găsit nici măcar prima cheie. Tânărul Wade Watts ce locuiește într-o suburbie a orașului Columbus, folosind numele de Parzival, reușește să găsească prima cheie după ce câștigă o cursă fantastică. Dar odată ce numele său devine faimos, compania IOI, care nu dorește decât să pună mâna pe această lume virtuală și să o monetizeze, va începe să îl ia în țintă. Împreună cu amicii săi, Parzival se vede nevoit să pună mâna pe cele trei chei înaintea celor de la IOI, fiind astfel aruncați în mijlocul unei aventuri extraordinare.

Rant: Am zis nu demult, la cronica filmului Bridge of Spies, că Spielberg se întorsese la făcut ce știa el mai bine, și anume filme istorice. Iată că trebuie să fac o erată, Steven se pricepe al naibii de bine la făcut filme de orice fel, nu doar istorice. De data asta ne servește un film de aventură S.F. ca în vremurile de glorie ale genului, piperat puternic cu referințe la cultura pop începând din anii 80 până în zilele noastre.

Filmul este o adaptare a cărții omonime a lui Ernest Cline. Cititorii poate se vor simți puțin frustrați că structura filmului nu este identică cu cea a cărții cu toate că în mare firul epic este neschimbat. Însă regizorul știe cum să mânuiască cu dibăcie acțiunea astfel încât să profite la maxim de mediul vizual și de nesfârșitele referințe care împânzesc fiecare cadru, atât timp cât acțiunea se petrece în OASIS. De exemplu, dacă în carte prima cheie este câștigată în urma unui joc Joust, filmul optează pentru o cursă incredibilă, plină ochi cu mașini legendare din filme, jocuri și seriale TV.

Imaginați-vă, dacă nu doriți să urmăriți scenele în trailer, următorul cadru. Cursa este pe cale să înceapă. La start sunt sute de mașini, majoritatea aparținând companiei IOI, printre ele mai fiind strecurate un A Team van, un Kit, un Batmobile vintage, un Speed Racer, motoreta din Akira și piesa de rezistență, legendarul Delorean a lui Doc Brown din Back to the Future. Motoarele vibrează, cursa începe și nici nu pornesc bine jucătorii că încep să apară capcanele iar la prima curbă îi așteaptă draguțul de T-Rex din Jurrasic Park, iar în distanță se vede silueta lui King Kong sărind de pe o clădire direct pe pistă, făcând ravagii între concurenți.Și astea este doar o mică porție, dacă m-aș apuca acuma să enumăr toate aparițiile surpriză din film aș umple tot articolul cu pe cine am mai văzut alături de Battle Toads și Ninja Turtles. Sau bătălia dintre Gundam și Mechagodzilla și The Iron Giant. Filmul mustește de asemenea chestii care efectiv m-au gâdilit la coarda mea sensibilă de nerd, exclamând numelor personajelor în gura mare atunci când apăreau pe ecran, la cot cu restul entuziaștilor din sală.

Această nebunie este pretutindeni în această realitate, userii fiind capabili să își customizeze avatarele întocmai cum doresc așa că pentru pasionații de Easter Eggs hunt, o să fie nevoie de o grămadă de pauze pentru a vedea cam pe toți care își fac loc pe ecran.

Vizual filmul este un deliciu așa că universul imaginat de Cline este adus la viață cum nu se poate mai bine. Actorii își fac și ei datoria chiar dacă mecla lui Tye Sheridan încă nu mă convinge suficient. Observ șă că Ben Mendelhson începe să cam stagneze în aceleași roluri de evil guy corporatist, având aici un rol similar cu cel din Rogue One.

Orbit fiind de spectacolul de pe ecran, nici nu am sesizat trecerea timpului, la fel cum nu am simțit nici părți neplăcute, cu toate că dacă o iei la bani mărunți, povestea merge la sigur pe tiparele deja cunoscute, neavând plot twisturi majore. Parcă Rylance pare destul de creepy renderizat ca un tânăr Halliday. Totuși recomandarea mea este ca musai să vedeți acest film, dacă nu pentru nesfârșitele elemente nostalgice, măcar pentru o poveste decentă, însoțită de un spectacol vizual de excepție.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.