Loading...
Red Sparrow (2018)

Red Sparrow (2018)

by Adrian Solomon, aprilie 7, 2018

Recomandare – decent!

Gen: Spionaj, Thriller
Regie: Francis Lawrence
Distribuție:
Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker, Jeremy Irons
Durată: 2 h. 20 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: Prima balerină Dominika Egorova suferă un accident groaznic care îi pune capăt carierei. O ofertă venită din partea unchiului său, un influent agent secret al guvernului, îi îndreaptă pașii acesteia spre o școală secretă, ce antrena spioni atât în arta spionajului cât și în arta seducției. Fiind cel mai bun produs al școlii, ea este trimisă într-o misiune extrem de periculoasă de a prinde un agent CIA și de a scoate de la el toate secretele pe care acesta le posedă.

Rant: Încă de la primul trailer am intuit că rolul lui J-Law va fi unul intens și așa și fost. Însă doar îndemânarea actriței de a contura un personaj care pierde totul pentru a se reinventa nu este de ajuns să facă acest titlu unul clasic. Adaptarea a unei trilogii de romane, Red Sparrow ne introduce într-o lume brutală, în care subiecții unui program de antrenament pentru spioni, sunt transformați în adevărate arme puse la dispoziția statului.

Intră în scenă Dominika, o tânără balerină care își vede cariera curmată pe nedrept. Unchiul său, un membru important al serviciului secret de informații (un Matthias Schoenaerts învelit în prostetice, pe care l-am confundat cred că jumătate de film cu Mads Mikkelsen din varii motive, și care seamănă îngrijorător de mult cu Putin) îi oferă nepoatei sale o alegere, să se pună în slujba statului, iar statul va avea grijă de ea și de mama ei. Astfel ea ajunge în acea școală însă lipsa ei de maleabilitate în ceea ce privește folosirea corpului ei ca obiect sexual o fac să nu fie prea plăcută printre cadeți. Totuși fina sa observație în ceea ce privește natura umană o vor face candidată specială pentru promovare iar prima ei misiune este de a seduce un agent CIA și de a afla de la acesta identitatea unui agent dublu aflat în cercurile înalte de decizie ale statului rus. Așa începe un veritabil joc de-a șoarecele și pisica între cei doi agenți pe de o parte și cele două agenții pe de alta, atât una cât și alta punând în chestiune loialitatea Dominikăi.

Dacă, așa cum am mai zis, jocul lui J-Law este sublim, trecându-și personajul printr-o serie de trăiri de la pierderea completă, la dezamăgire și în cele din urmă la femeie determinată cu tente chiar eroice, nu la fel pot spune și despre poveste. În primul rând filmul parcă este exagerat de lung, trenând în anumite puncte. Trecerea de la balerină fără nici un fel de antrenament la spion letal se face parcă pe nesimțite, chiar dacă ne este prezentată șederea ei la școala specială numărul 4. Apoi constantul du-te vino pe ruta Moscova – Budapesta – Viena – Londra este un pic halucinant. Mai mult, filmul își păstrează doar elementele edgy din trailer, fără a deveni niciodată un thriller de acțiune. Nu că acesta ar fi un lucru rău neapărat, ba chiar pe alocuri mi-a plăcut mai mult această abordare a la John Le Carre dar atunci mai bine ai face să îl prezinți ca atare.

Per total este un film entertaining și un thriller cu spioni destul de bun, cu suficiente scene dure printre care tortură și viol, cât să își câștige ratingul R (și totuși la reprezentația la care am fost, părinții și-au dus copilașii minori care au chicotit pe tot parcursul filmului la fiecare scenă nudă).

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.