Cu bune cu rele, 2016 a fost un an plin în ce privește producțiile cinematografice. Trendul de a face continuări, adaptări sau reboot-uri a fost prezent în continuare, un număr important de serii primind membrii noi în familia lor aflată în dezvoltare. La premiile Oscar, Leonardo Di Caprio a fost marele câștigător, fiind în sfârșit laureat cu cel mai important trofeu al carierei sale iar filmul ”The Revenant” a măturat pe jos cu opoziția, plecând cu o căruță de premii. A fost și foarte mult hype creat în jurul unor filme care în cele din urmă au dezamăgit. Dar să le luăm pe rând și sa ne începem numărătoarea. Ca de obicei, nu o să mă leg de filmele horror al căror fan nu sunt, și nici de filmele pe care personal nu le-am vizionat…încă (Allied, Arrival, La La Land, Hacksaw Ridge din păcate nu se vor regăsi pe listă cu toate că din ce am înțeles și din ce am citit ar merita să ocupe locuri fruntașe). Cu mențiunea că topurile respective nu au o ordine anume (de fapt sunt în ordinea apariției lor) și că ele reprezintă o părere strict personală, să-i dăm bătaie:
Top 7 dezamăgiri (sau categoria – Stai așa, au apărut anul acesta???)
1. The 5-th Wave – Film la care am fost doar ca să o văd pe simpatica Chloe Moretz dar la care am reușit să adorm într-o sală aproape goală. Am și uitat că l-am văzut, m-a dezamăgit destul de mult, nu că aveam cine știe ce așteptări de la el dar parcă din trailer părea mai intens.
2. Hail Caesar – Majoritatea dezamăgirilor pe care le trăiesc, când vine vorba de filme, sunt legate de neconcordanța dintre trailerul pentru film și filmul în sine. La nici un film anul acesta nu am fost atât de dezumflat pe cât am fost la Hail Caesar, alt film văzut cu sala aproape goală la nici 4 zile de la lansare. Pe frații Coen îi stimez dar și ei mai dau câte un rateu ocazional așa cum a fost și acest film. Pretențios, plictisitor, fad, am și uitat că a părut în acest an.
3. Gods of Egypt – Personal acest film mi s-a părut o curiozitate. Apărut în februarie, l-am văzut în cinema prin aprilie, făcându-l unul dintre cele mai longevive filme ce au rulat la Alba Iulia. Păcat doar că a fost un efort deconstructiv față de mitologia egipteană. A mers de un popcorn, fapt pentru care și cred că a rezistat atât de mult în cinematografe.
4. London Has Fallen – Sequelul pe care nu l-a cerut nimeni pentru un film mediocru de acu câțiva ani și al doilea film cu Gerald Butler (consecutiv chiar) de pe această listă. Previzibil până la lacrimi, cu acțiune fadă care a reușit să mă adoarmă în ciuda zgomotului excesiv generat de bubuiturile prezente în film. De evitat.
5. Brothers Grimsby – Oh Sascha Baron cât ai decăzut. Dacă la început făcea furori cu personaje „clever” precum Ali G sau Borat, acuma a ajuns să facă lucru manual unui elefant și să se umple de … mă rog… să zicem rușine. Gaguri unul mai tâmpit ca altul și asta nu în sensul bun al cuvântului, filmul nu face decât să umple de rușine CV-ul actorilor din el.
6. The Boss – Oh Melissa McCarthy cât ai decăzut. Și ei i-a venit rândul să joace într-o comedie complet neinspirată, plină ochi de clișee. Dacă imitația este un fel de laudă, atunci ar trebui să lăudam acest film, cu toate că nimeni din cinematograful arhiplin nu și-a manifestat intenția să facă acest lucru.
7. Teenage Mutant Ninja Turtles – Out of the Shadows – Poate că era mai bine de rămâneau în umbre și nu făceau această continuare insipidă. Absolut nimic de remarcat la acest film, o încercare nereușită de a rectifica prima parte care nu a fost prea pe placul fanilor. Ba că The Foot Clan aveau mitraliere, ba că The Shredder era cam dubios, măcar o fost totul un pic mai legat. Aici producătorii și-or fi zis, hai să le dăm fanilor tot ce le-a plăcut la această serie, și apoi au uitat să scrie și povestea.
Mențiuni (ne)onorabile
Jack Reacher – Never Go Back, Batman v Superman – Dawn of Justice, Suicide Squad, Warcraft, X-Men Apocalypse. Acestea au fost titluri care m-au dezamăgit într-o mică/ mare măsură dar nu atât de mult încât să le pot include aici.
Ghostbusters, Independence Day 2, Zoolander 2, The Pet – au fost filme urâte de critici, fani și cinefilii de ocazie, însă nu le pot include deoarece am ales să nu le vizionez.
Top 10 filme 2016 (sau filme musai de văzut)
1. The Revenant – Să nu uităm că debutul oficial al filmului a avut loc abia în ianuarie chiar la începutul anului cu toate că deja îl văzusem mai toată lumea datorită copiilor piratate. Asta e, mulți s-au arătat contrariați la adresa filmului că așa și pe dincolo, dar mie mi-a plăcut filmul per ansamblu, am ajuns să îl apreciez pe Innaritu și i-a adus lui Leo mult râvnitul Oscar.
2. Deadpool – Începem cu filmele bazate pe comics, de data asta vine rândul lui Deadpool aka Ryan Reynolds să ne arate cum se face ca un film cu rating R să aibă succes. Și faptul că actorul pare născut pentru a interpreta personajul a avut un cuvânt important în succesul filmului.
3. 10 Cloverfield Lane – Venit parcă de nicăieri, lansat fără prea mult tam tam, filmul s-a dorit a fi o metodă de a extinde universul Cloverfield. A ieșit un thriller claustrofob, cu jocuri actoricești de excepție din partea celor 3 actori principali.
4 a. Captain America – Civil War – Bun nu săriți la gâtul meu că de ce am inclus ăsta aici iar pe Batman v Superman l-am pus la dezamăgiri. Pur și simplu CA-CW a „delivered” tot ce a promis. A avut plot-holes? Da a avut. M-a făcut să mă dau cu capul de pereți. Not really. Poate e și părerea mea biased aici, dar Marvel joacă la siguranță în timp ce DC testează apele.
4 b. Doctor Strange – Că tot vorbim de Marvel, sărim un pic lunile și îl includem și pe nou sositul în acest univers MCU, pe fostul neuro chirurg Stephen Strange, care în urma unui accident în care își pierde controlul deplin al mâinilor devine practicant de arte mistice. Filmul descris de mulți ca un Inception pe LSD, surprinde pozitiv și oferă o cale de acces în acest univers și pentru noii veniți.
5. Hunt for the Wilderpeople – Probabil unul dintre cele mai bune filme ale anului. Taika Waititi ne arată că se pot face filme bune pe buget restrâns. Tot ce trebuie să ai este o poveste bună, actori carismatici și o dragoste pentru ceea ce faci.
6. The Nice Guys – Magnific film oferit de Shane Black. Parcă dorind să ne aducă aminte că a fost scenarist al unor hituri din anii 90 precum The Last Boy Scout, Last Action Hero sau Lethal Weapon, el ne servește un film de acțiune cu clișee de thriller noir situat în LA-ul anilor 80. Gosling și Crowe fac un cuplu de excepție, în special The Gos dovedind că știe să facă comedie.
7. Kubo and the Two Strings – O animație aparte în oceanul de producții copy paste, Kubo ne prezintă o poveste inedită într-un setting destul de neexplorat de marile studiouri până acuma.
8. The Accountant – Wow ce surpriză de film. Nu mă așteptam la mare lucru din partea lui și poate că a fost mai bine așa. Filmul a fost superb în execuție, pas, acțiune, roluri. Nu ne-a bătut peste cap cu eterna figură feminină ce trebuie salvată pentru că nu despre asta era povestea. Ben Affleck, știam că ești actor bun dar mi-ai depășit așteptările, din nou.
9. Fantastic Beasts and Where to Find Them – Bun, filmul arată superb. Este un vrednic continuator al moștenirii lăsate de Harry Potter cu toate că în mod paradoxal, acțiunea se petrece înainte de toate evenimentele din filmele HP. Sunt introduse o mulțime de lucruri noi cum ar fi viața în America anilor 1920 și relația dintre oamenii de rând și vrăjitori, o suită de creaturi fantastice (doh) și un personaj principal cam bun spre mediocru, portretizat de Eddie Redmayne, și un personaj secundar care strălucește, interpretat de Dan Fogler. Restul personajelor sunt hit or miss, iar povestea este destul de ok cu toate că se simte ca fiind doar o introducere pentru grosul de filme ce o să apară anii viitori.
10. Rogue One – A Star Wars Story – Și ultimul film de pe listă, filmul de la care mă așteptam cel mai puțin și care m-a impresionat cel mai mult, această poveste stand-alone unește cu măiestrie într-un mod cât se poate de natural cele două trilogii. Probabil cel mai de acțiune film Star Wars, pune un accent deosebit pe partea de război, lăsând drăgălășeniile mercantile deoparte și oferindu-ne doar conflict peste conflict, alături de un echipaj pestriț, plin de caractere memorabile.
Mențiuni onorabile
Zootopia – Dacă nu era Kubo, sigur se regăsea pe listă.
The Magnificent Seven – Pentru un reboot filmul se achită excepțional de sarcinile trasate, oferind un mix bun de carismă, acțiune și comedie.
Sausage Party – Nu cred că o să uit prea curând scena de final. Poate dacă nu era Deadpool, puteam include ca film rated R pe listă dar așa, Seth Rogen mai așteaptă.
Midnight Special – un surprinzător thriller SF despre un băiețel special, transportat în mare secret de doi indivizi, unul dintre ei interpretat de Shanon Michael aflat în zi de grație, pe urmele cărora se află armata dar și niște fanatici religioși.
Și cu TV-ul cum rămâne
Întrucât anul acesta nu am urmărit așa de multe seriale TV, nu îmi pot forma o părere suficient de competentă. Dar din puținele ce am vizionat, Stanger Things și Westworld sunt cele care m-au impresionat cel mai mult.
Stranger Things – a fost pentru mine o revelație și m-a făcut să îmi dau seama cât de mult mi-au plăcut filmele din anii 80. Beneficiind de un cast de excepție și de o poveste pe măsură, această producție marca NetFlix m-a făcut să nu o las până nu am terminat-o. Nota 10 cu steluțe și cu mențiunea că în curând trebuie să ne așteptăm la seria a doua.
Westworld – este un thriller SF, pe care la momentul scrierii acestui articol încă îl vizionez. Știam materialul sursă, fiind unul dintre filmele date în heavy rotation pe postul clasic TCM, și am fost încântat să aud că i se face remake, mai ales un remake marca HBO. Știm cu toții ce implică asta – nuditate, violență și decoruri excelente, lucruri care se regăsesc din abundență în Ww.
Lucha Underground – guilty pleasure-ul meu de joi. Un serial produs de Robert Rodriguez, probabil sunt singurul din cercul meu de cunoscuți care vizionează această producție. Un serial centrat în jurul luptelor de wrestling cu puternice teme mexicane, care elogiază luptele stil lucha libre.
Luke Cage / Daredevil 2 – două seriale produse de NetFlix ce vin să completeze universul Marvel cu noi eroi și noi povești. Dacă Luke Cage ne introduce unul dintre cele mai bune personaje din aceste seriale, Daredevil 2 ni-l prezintă pe The Punisher, așa cum ar fi trebuit să arate de la bun început.
Astea fiind zise, vă urez un 2017 cât mai plin de filme de calitate și cât mai ferit de dezamăgiri. Repet, tot ce am exprimat în acest articol reprezintă o părere strict personală, iar dacă vreun film sau altul nu a apărut în top, fie nu l-am văzut, fie nu îl consider suficient de interesant/nasol.
No Comments