Loading...

See How They Run (2022)

by Adrian Solomon, octombrie 29, 2022

Recomandare – decent!

Gen: Mister, Comedie
Regie: Tom George
Distribuție: Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Ruth Wilson, Reece Shearsmith, Harris Dickinson, David Oyelowo
Durată: 1 h. 38 min.
Rating IMDB: 6.5

Despre: Ne aflăm în lumea teatrului londonez, mai precis în West End în 1953. Piesa hit „The Mousetrap”, după cartea faimoasei Agatha Christie, își sărbătorește a 100-a interpretare dar apele nu sunt deloc calme, deoarece un producător influent dorește să o transforme într-un film, spre nemulțumirea mai multor persoane. Dar când una din părțile interesate este descoperită moartă, e rândul locotenentului Stoppard și a asistentei sale Stalker, să elucideze cazul înainte să apară și alte victime.

Rant: See How They Run este o comedie meta la bază, ambalată drept un whodunnit – o poveste clasică cu detectivi. Dar mai presus de toate, este o comoară ce conține atâtea Easter Eggs pentru fanii poveștilor clasice cu detectivi, încât să îi țină cel puțin câteva vizionări. Titlul, preluat din versurile unei clasice poezii pentru copii englezești (Cei trei șoareci orbi) nu este singura legătură cu aceste rozătoare, având în vedere cartea adaptată în piesă de teatru a Agathei Christie – „The Mousetrap”, centrul conflictului de la care pornește cazul locotenentului Stoppard, el însuși având un nume ales special care îl celebrează pe Tom Stoppard, regizor a unor filme cu detectivi în era de aur a Hollywoodului. Așa cum putem vedea, nimic nu este aleator sau la întâmplare, aproape toate numele fiind referințe la acea perioadă a vremii sau la lucruri ce au de a face cu poveștile cu detectivi. Și să nu uităm numele polițistei hiperactive interpretată de Saoirse Ronan – Stalker (hărțuitor)!

Filmul deseori se adresează spectatorului și depășește cea de-a patra dimensiune, de la monologul introductiv al unei voci, încă, neidentificate, prin care ne este prezentată nu doar piesa de teatru dar și personajele – „dacă ai văzut una le-ai văzut pe toate, toate încep cu un interminabil prolog în care vor fi introduse personajele cheie, te familiarizezi cu lumea pe care aceștia o locuiesc doar pentru ca cel mai puțin simpatic dintre ele să fie ucis” – la o faza genială care descrie finalul filmului undeva pe la începutul acestuia, sau efectiv personajul principal care se întoarce către noi și ne roagă să nu „dăm din casă și să ruinăm surpriza pentru alții”.

Cu toate că nu excelează la vreun capitol anume, cu siguranță nu la capitolul mister (personal m-am prins din prima cine e făptașul și am impresia că filmul nici nu prea face un efort major în a-i proteja identitatea) dar reușește să te binedispună printr-un joc entuziast al distribuției, în special sus menționata Saoirse Ronan, care este un argint viu de la început până la final. Sam Rockwell o completează perfect, portretizând un polițist care nu pare a avea chef de nimic, în special să dădăcească o începătoare. Pentru mine, See How They Run a fost o surpriză plăcută în peisajul meta-comediilor cu specific polițienesc și sper să mai văd astfel de producții în viitorul apropiat. Un bun mister nu strică niciodată.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.