Loading...
Shadow (aka. Ying) (2018)

Shadow (aka. Ying) (2018)

by Adrian Solomon, iulie 2, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Wuxia, Acțiune, Dramă
Regie: Zhang Yimou
Distribuție:
Deng Chao, Sun Li, Zheng Kai, Wang Qianyuan, Hu Jun, Guan Xiaotong, Leo Wu, Wang Jingchun
Durată: 1 h. 56 min.
Rating IMDB: 7.0

Despre: Un general pune la cale un plan ambițios de recucerire a unui oraș, plan ce implică, printre alții, o dublură, propria nevastă și doi regi.

Rant: Regizorul Zhang Yimou, se scutură după prostia numită The Wall și revine în prim plan cu Shadow, un film wuxia care ne aduce aminte cât de bun poate fi acesta. Să nu uităm că el a regizat fabulosul Hero cu Jet Li precum și la fel de bine primitul House of the Flying Daggers, două capodopere cinematografice. Dar să lămurim mai întâi un termen. Ce înseamnă wuxia poate că vă întrebați și vă este prea lene să consultați wikipedia?. Nu e nimic, sunt aici pentru a vă informa. Wuxia ca și termen înseamnă luptător iar aceste filme, de obicei, urmăresc aventurile unor asemenea luptători prin China antică. Practic, aceste filme au căpătat statut de super-producții, grație sumelor importante de bani ce merg în direcția lor, fiind mereu producții grandioase, cu costume de epocă, lupte de arte marțiale extrem de bine coregrafiate și mai mereu, acțiunea acestora se petrece în diverse epoci ale regatelor chinezești.

La fel este și în cazul filmului respectiv, în care, protagonistul nostru, Jiang (sau Jingzhou) depinde ce subtitrări ați folosit, este o dublură ce servește ca înlocuitor al generalului Ziyu, care fusese rănit grav într-un duel contra puternicului Yang Cang, duel în urma căruia regatul Pei a pierdut un oraș extrem de important. Regele Pei, furios nevoie că Jiang a îndrăznit să îl provoace pe Yang Cang la un nou duel, punând astfel fragila lor pace în pericol, îl retrogradează pe Jiang la statut de cetățean simplu. Însă vicleanul Ziyu pune la cale un plan extrem de ambițios care implică multe trădări și vărsare de sânge.

Însă toate intrigile și jocurile politice iau un loc secundar cinematografiei excepționale. Monocromia apăsătoare prinde viață sub o perdea puternică de ploaie constantă, atât de necesară planurilor lui Ziyu. Totul pare pictat de un maestru, de la cele mai banale decoruri interioare până la orașul asaltat de ploaie. Dacă nu ar fi bruștele zvâcniri de violență sângeroasă, ai și uita că există culoare în această lume sumbră, imaginată de Yimou. Scenele de luptă sunt sublime, insistându-se mult pe tema centrală și anume de Yin și Yang, această dualitate complexă de bine și rău, lumină și întuneric, masculinitate și feminitate. Da, feminitate pentru că aparent, arma de bază a regatului Pei, este umbrela (o umbrelă specială) care nu poate fi mânuită eficient decât dacă dispui de grația feminină, în opusă tonalitate cu sulița și filosofia masculină a generalului Yang. De fapt, principalele teme de la care s-a pornit acest film au fost acest concept de ying și yang, cât și caligrafia specială, pe care o vedem arborată peste tot în regatul Pei.

Un alt element drag lui Yimou, care a dus la una dintre cele mai memorabile scene cinematografice a anilor 2000 (duelul mental din Hero) și anume guqin-ul sau țitera (sper că asta e traducerea corectă) un instrument cu corzi specific Chinei, își face simțită și aici prezența, ducând la un duel extrem de tensionat, un duel dus pe mai multe planuri, în ceea ce probabil va rămâne scena cea mai memorabilă din acest film.

Shadow este un film musai, și mi-aș dori ca pe viitor să avem acces mai facil la aceste mega-producții asiatice, pentru a se bucura și publicul vestic de aceste adevărate spectacole.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.