Recomandare – musai!
Gen: Serial, S.F., Horror, Aventură
Distribuție: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo
Nr. sezoane: 3
Nr. Episoade: 25
Durată episod: ~50 min.
Statut: serial în desfășurare
Rating IMDB: 8.7
Despre: Hawkins, Indiana. Un băiat dispare în condiții misterioase. Mama lui și 3 băieți, prietenii lui cei mai apropiați, sunt convinși că el este încă în viață, cu toate că dovezile arată contrariul. O fetiță misterioasă cu puteri speciale apare în orășel, fiind urmărită de o agenție guvernamentală sinistră. Fata e găsită de băieți care decid să o găzduiască, astfel aflând că ea îi poate ghida spre Will, prietenul dispărut. Șeriful Hopper investighează acest caz aparent banal pentru el, dar care se va dovedi mult mai periculos decât putea vreodată să își închipuie. Mama băiatului începe să primească mesaje prin intermediul luminilor dar poate doar își începe căderea în nebunie. Pe măsură ce mai multe persoane încep să dispară, locuitorii liniștitului Hawkins se vor vedea puși sub amenințarea unei entități necunoscute.
De ce să mă uit? Distribuția este perfectă. Winona Ryder care nu a mai fost relevantă de multă vreme, face un rol foarte bun, la fel și copii implicați. Poate că acest serial va avea o urmă de familiaritate. Reacția oamenilor de zi cu zi la dispariția băiețelul evocă, în fiecare caz, momente din filme celebre (copii împreună cu Eleven îl caută pe Will cu bicicletele, evocând „E.T.” sau „Stand By Me”, adolescenții dau petreceri și sunt urmăriți de un monstru ca în „A Nightmare on Elm Street”, adulții descoperă conspirații guvernamentale și monștrii ca în „Alien”). Nu știu cum de reușesc cei de la Netflix dar orice serial fac, indiferent de stil, le iese de minune. Așa stau lucrurile și cu acest proiect, un minunat omagiu adus filmelor care ne-au influențat tinerețea, și oamenilor care au lucrat la ele și au reușit să îl facă cu multă subtilitate.
Foarte rar veți găsi un film care conține în descrierea IMDB cuvântul Horror printre recomandările mele, dar seria de față face toți banii. Dacă decideți să alocați timp acestui serial, pregătiți-vă de un mini maraton că odată pornit nu veți mai putea să vă dezlipiți de el.
Rant time: Este de înțeles de ce în ultimii ani serialele au prins așa popularitate, multe nume mari făcând trecerea de la film la televiziune. De la regizori și producători importanți, la actori cu nume sonore, toți se înghesuie să prindă un loc în acest tren. Un serial permite un proces creativ mult mai elaborat, mai de durată, personajele pot crește în pasul lor, povestea poate prinde anvergura necesară, astfel regizorii și actorii își pot etala mai bine talentele. Este de ajuns să te uiți la producții mamut gen Game of Thrones, unic de altfel, să vezi și să înțelegi că am ajuns într-o perioadă în care primează povestea și dezvoltarea personajelor, o perioadă în care serialele nu mai înseamnă un caz săptămânal de deslușit sau o nouă porție de râs cu prietenii. Dacă până nu demult formatul episodic făcea exact ce spunea, și anume spunea povești de sine stătătoare de la săptămână la săptămână, fără a contura personajul în mod deosebit sau a relata ceva care să se lege săptămânal, iată că producțiile din ultimii zece ani au decis să riște și să încerce să facă puțin lucrurile diferit. De ce zic toate astea? Pentru că și în cazul seriei de față, se putea face lejer un film de două ore dar am fi fost privați de această transformare a personajelor, de creșterea lor, de multe elemente narative care cu siguranță fie nu ar fi fost explorate suficient, fie ar fi fost tratate cu superficialitate. Așa că nu pot decât să aplaud această revoluție și să vă invit pe voi, puținii de altfel care încă nu se uită la ele, să se apuce să o facă.
No Comments