Loading...

Teambuilding (2022)

by Adrian Solomon, octombrie 17, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Comedie
Regie: Matei Dima, Cosmin Nedelcu, Alex Coteț
Distribuție: Șerban Pavlu, Matei Dima, Anca Dinicu, Cosmin Nedelcu, Nicu Banea, Vlad Ianus, Ionuț Rusu, Anca Munteanu
Durată: 1 h. 31 min.
Rating IMDB: 6.5

Despre: Emil este un corporatist ce lucrează prea mult așa că șeful său, îi oferă drept recompensă o promovare pe „orizontală”, acesta ajungând team leader la departamentul de call-centre, oaia neagră a companiei. Amenințat cu desființarea, Emil îi propune șefului său un pariu nebunesc și anume câștigarea Cupei Veseliei, o competiție între filiale pe care Bucureștiul nu a câștigat-o niciodată, miza fiind reținerea sau nu a call-centre-ului și a angajaților.

Rant: Probabil ca luna octombrie a lui 2022 va rămâne în conștiința populară drept luna în care comedia românească a renăscut, grația unui trio de filme autohtone ce au apărut mai toate deodată și anume Mirciulică, Nunți botezuri și înmormântări și cel care flutură steagul de pe linia întâi, Teambuilding. Creația trioului ofensiv (și ofensator) Matei Dima – BRomania, Cosmin Nedelcu – Micuțu și regizorul Alex Coteț – aici și actor, este o comedie spumoasă, pusă primordial pe caterincă, de la care aproape imposibil să nu ieși binedispus.

În primul și în primul rând, Teambuilding este o satiră la adresa vieții corporatiste, din care putem vedea mai toate clișeele ce populează fauna acestui habitat. De la pălmașii ursuzi ce își urăsc viața, la femeia de servici – singura ce chiar lucrează, la șeful amoral și sinistra pupătoare în cur de la HR, filmul îi are pe toți. Premisa este repede stabilită iar noi aflăm că Emil este un băiat de treabă (fraier) care este trimis din varii motive ca team leader la call-centre-ul companiei, acolo unde ajung doar exilații și nedoriții, așa cum foarte repede urmează să afle acesta. Mai mult, el află că secția urmează să fie închisă, așa că pentru a o salva (deloc o alegere venită din simplă mărinimie deoarece acesta are promis fotoliul de project team leader în caz că reușește), el face o prinsoare cu șeful său, prin care se angajează să câștige în premieră pentru filiala București, Cupa Veseliei. Problema e că nimeni nu îl ascultă, Nico de la HR îl urăște iar odată ajuns la teambuilding, el descoperă cât de praf e echipajul său comparativ cu ceilalți – sexoasele din Moldova, bețivanii de la Craiova și aroganții și nesuferiții din Ardeal.

Peripețiile descrise sunt exact la ce m-aș aștepta să se întâmple la câte un retreat corporatist: exces de băutură (că deh, este atât de prevalentă în societatea românească încât ai fi iertat de ai crede că aceasta s-a format în jurul alcoolului), înjurat de șefi și sex ce te face să îți pară rău a doua zi. Poantele curg foarte relaxat și natural, coloana sonoră îți atrage atenția în câteva rânduri iar replicile au un acel „je ne sais quois” care le face memorabile.Asta poate și din cauza faptului că Dima și Coteț deja au un film în spate iar Micuțu își arată pe deplin valoarea, acesta fiind remarcatul filmului prin naturalețea și spontaneitatea cu care își zice replicile.

Încă de la primul trailer ginit am zis că trăznaia asta o sa fie de succes și mă bucur din suflet să văd că nu m-am înșelat, Teambuilding fiind pentru mine comedia anului 2022, unul dintre puținele filme care m-au făcut să vreau să îl revăd cât mai repede la momentul ieșirii din cinema. Filmul are succes pentru că știe exact ce este și își respectă identitatea până la final așa că musai să îl prindeți în cinematografe până ce nu apare pe vreo platformă de streaming.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.