Loading...

The Bear (2022- )

by Adrian Solomon, iulie 15, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Dramă
Distribuție: Jeremy Allen White, Ebon Moss-Bachrach, Ayo Edebiri, Lionel Boyce, Liza Colón-Zayas, Abby Elliott, Matty Matheson
Nr. sezoane: 2
Nr. Episoade: 18
Durată episod: ~30 min.
Statut: serial în desfășurare
Rating IMDB: 8.6

Despre: Un chef tânăr, considerat un adevărat geniu în lumea culinară, se întoarce acasă în Chicago pentru a se ocupa de haoticul restaurant de sandwichuri al fratelui său decedat. Dar acesta nu i-a lăsat doar restaurantul ci și un munte de datorii, un restaurant ponosit și o echipă extrem de volatilă.

Rant: The Bear este unul dintre cele mai bune seriale pe care le-am vizionat în ultimii ani. Acesta îl urmărește pe tânărul chef Carmen „Carmy” Berzatto, cândva considerat un geniu culinar bucătar la unul dintre cele mai bune restaurante din lume, acum reîntors în Chicago-ul natal, ocupându-se de moștenirea lăsată de fratele său care s-a sinucis și anume restaurantul de sandwichuri italienești The Beef. Scenariul este captivant, actorii – în mare parte necunoscuți, debutantul Jeremy Allen White făcând deja un rol definitoriu.

Se surprinde în mod kinetic frenezia și haosul unei bucătării de restaurant de dimensiuni mici, unde relațiile interpersonale și personalitățile celor prezenți constituie combustibil pentru atmosfera tensionată asemănătoare unui butoi cu pulbere, gata să explodeze. Seria îl urmărește în mod special pe Carmy, cum navighează atât problemele restaurantului cât și proprii demoni, în special relația sa cu fratele său decedat. Primim minim de expozițiune, acțiunile și vorbele personajelor completând spațiile libere din povestea dintre Carmy și Michael.

Personajele prezentate sunt din cele mai interesante, relația dintre ele fiind un alt punct central al seriei. Încă din prima parte se disting două tabere clare în bucătăria restaurantului, vechea gardă, condusă de gălăgiosul și nesimțitul Richie, opusă schimbării gândite de Carmy, contrară oricărei decizii luate de acesta, compusă din bucătarii Tina, Ebraheim și Marcus, iar de cealaltă parte este Carmy și noul sous-chef, Sydney. Ce impresionează însă este felul în care aceste personaje sunt umanizate, toate se simt reale, iar când presiunea se va ridica la maxim și în mod inevitabil atmosfera va degenera, felul în care acestea vor reacționa va surprinde și te vei simți acolo, alături de ei. Aș putea să petrec ore întregi vorbind despre aceste personaje, despre Carmy care după relația cu Michael pare să sufere de PTSD, cum îmbină acesta momentele de concentrare cu momente în care mintea i se golește, sau cum încearcă acesta în mod futil aproape să schimbe mentalitățile rigide ale vechiului staff. El își varsă toată existența în acest restaurant, un vestigiu al amintirii fratelui său. Îl vedem încă din primele momente cum, pentru a cumpăra carne de vită, el își vinde cele mai de preț posesiuni, încercând mereu să găsească o modalitate de a face bani pentru a se extrage din gaura neagră a datoriilor în care l-a vârât fratele său. El primește asistență, atunci când vrea să o accepte, din două direcții: din partea lui Sugar pe chestiuni emoționale, sora sa, care detestă existența restaurantului până în punctul în care refuză să intre în el, dar care încearcă să îl ajute pe Carmy să proceseze durerea pierderii fratelui lor; din partea lui Sydney, pe chestiuni ce privesc restaurantul. Aceasta este o tânără bucătăreasă, plină de inițiativă și idei bune, care îl idolatrizează pe Carmy, probabil singura din întreaga bucătărie care la început îi respectă geniul culinar. Pe de altă parte îi avem pe Tina, o latina cu veche ștate de plată în bucătăria restaurantului, care mereu are o vorbă de zis sau un „no comprendo engles” când nu are chef de prezența lui Jeff, așa cum îi zicea ea lui Carmy. Alături de ea este Ebraheim, un emigrant somalez, la fel veteran al bucătăriei, și Marcus, care este intrigat de ce are Carmy de oferit, de poveștile acestuia și de tehnicile lui. În frunte lor se află Richie, cel mai bun prieten al lui Michael, care se opune din toate puterile însuși prezenței lui Carmy în bucătărie, pe care îl antagonizează cu fiecare ocazie. El este un tip veninos, un nesimțit notoriu, o mașinărie producătoare de gălăgie și de toxicitate în locul de muncă, fiind una dintre cele mai puturoase cepe pe care serialul te invită să o decojești.

Felul în care aceste relații evoluează, fac The Bear să fie foarte greu de lăsat din mână, odată ce treci peste haosul primelor episoade. De fapt, acest ritm frenetic, mereu alert, fac ca fiecare episod să fie ca o pastilă de 30 de minute de pur haos și adrenalină. Cu un sezon 2 deja apărut pe hulu, care își va face apariția pe Disney + începând din 2 august, The Bear este un serial peste care nu trebuie să săriți, dacă sunteți în căutarea unei vizionări de calitate.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.