Loading...
The Cabin in the Woods (2011)

The Cabin in the Woods (2011)

by Adrian Solomon, octombrie 4, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Horror, Comedie
Regie: Drew Goddard
Distribuție: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford
Durată: 1 h. 35 min.
Rating IMDB: 7.0

Despre: Cinci adolescenți plecați să petreacă weekendul într-o cabană de munte, se văd asaltați de forțe obscure, singura lor opțiune fiind să descopere secretul cabanei.

Rant: The Cabin in the Woods a devenit un film clasic în cultura filmelor horror, fiind practic o deconstrucție a întregului gen. Avându-i la cârmă pe Joss Whedon și pe Drew Goodard, vechi amici care au creionat împreună scenariul pentru film în decursul unui weekend, și care au mai lucrat împreună la serialele Buffy The Vampire Slayer și Angel, aceștia sunt maeștrii în ceea ce privește răsturnarea așteptărilor spectatorilor și demontarea preconcepțiilor atașate genului horror și nu dezamăgesc deloc nici în ceea ce privește acest film, care reprezintă și debutul regizoral a lui Goddard.

Filmul pornește cu o scenă gândită de regizor să inducă spectatorul în confuzie și să îl facă să creadă că privește alt film. După ce animația introductivă ne aduce aminte de ritualuri păgâne și sacrificii umane, roșul sângeriu care parcă îți picură pe retină se schimbă brusc în culori vii, iar locația devine una complet neașteptată, o facilitate care pare a găzdui experimente științifice, cu doi oameni în alb (Bradley Whitford și un mereu minunat Richard Jenkins) ce sporovăiesc vrute și nevrute despre care nu pricepem nimic la prima vizionare. Ne este clar că ceva dubios se întâmplă dar încă nu realizăm ce anume, pentru ca apoi să fim introduși cu cei cinci protagoniști, sau mai bine zis, cele cinci clișee ambulante: sportivul – Curt (un Chris Hemsworth pre-Thor), virgina inocentă (Kristen Connolly), băiatul sensibil și inteligent (Jesse Williams), blonda cu tendințe de curvuliță (Anna Hutchinson) și în cele din urmă păcăliciul găștii, drogatul Marty (un Fran Kranz care conform triviei de pe IMDB, era mult mai bine făcut decât colegii săi de distribuție, motiv pentru care a trebuit să poarte tot haine largi). Cabana pe care o vizitează este la fel de prevestitoare de rău augur precum și cea din Evil Dead, unul dintre filmele clasice căruia Cabin îi plătește tribut, iar excursia începe cum nu se poate mai bine cu o oprire forțată la o benzinărie unde sunt întâmpinați de un individ dubios care îi avertizează să facă de pe acuma întoarsă a lor cale. Ceea ce urmează este destul de previzibil, cei cinci dau de o pivniță care conține o colecție de obiecte care ar inspira credință și în cel mai infidel om, iar când se lecturează un jurnal blestemat care, bineînțeles, conține și o frază în latină, atunci știm că o să înceapă necazurile pentru protagoniștii noștri. Și dacă la început totul decurge în cel mai clișeistic mod cu putință, constanta monitorizare video și întreaga manipulare a scenariului de către oamenii în alb, duc filmul pe poteci mai rar străbătute, totul devenind un comentariu meta.

The Cabin in the Woods nu este un film perfect dar Goddard și Whedon au lăsat impresia că nici nu au intenționat să facă acest lucru, mizând mai mult pe un ritm antrenant, câteva scene memorabile (momentul erotic dintre Anna Hutchinson și un lup împăiat sau scenele de final – veți ști exact la care mă refer când le veți vedea) și o grămadă de comentarii meta la adresa tipologiei horror în general, așa cum puține filme au avut curajul să o facă și le-a și reușit. Filmul a devenit deja un cult clasic și nu degeaba a fost inserat în topul celor 1000 de filme pe care este musai să le vedeți înainte de a muri, motiv pentru care primește un musai convingător din partea mea.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.