Loading...
The Departed (2006)

The Departed (2006)

by Adrian Solomon, noiembrie 27, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Crime drama
Regie: Martin Scorsese
Distribuție: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Ray Winstone, Vera Farmiga, Anthony Anderson, Alec Baldwin
Durată: 2 h. 31 min.
Rating IMDB: 8.5

Despre: În Boston, raiul mafiei irlandeze, mafiotul Frank Costello îl infiltrează pe Collin Sullivan în forțele de ordine statale. La rândul lor, polițiștii îl trimit pe Billy Costigan sub acoperire în sânul mafiei. Între cei doi agenți și șefii lor, se încinge un joc tensionat de-a șoarecele și pisica, mai ales când aceștia află de existența unor informatori în rândul propriilor forțe.

Rant: Martin Scorsese a produs în 2006 această adaptare care, dată fiind distribuția și expunerea mediatică mult mai mare, a căpătat un succes enorm în rândul publicului internațional, fiind răsplătită chiar și cu câteva nominalizări la premiile Oscar din anul respectiv.

Povestea celor doi agenți infiltrați în organizații opuse, mafia respectiv poliția din Boston, este bine pusă în scenă de mâna de maestru a lui Scorsese, ajutat de DiCpario și Matt Damon, dar și de una dintre cele mai impresionante desfășurări de actori de calibru văzuți vreodată pe ecrane. Strălucește Nicholson, într-unul dintre ultimele sale mari roluri, pe post de cap de organizație mafiotă. Povestea este plină de suișuri și coborâșuri, fiind destul de întortocheată, mai ales când suspiciunile celor doi agenți sub acoperire încep să se întețească, iar lațul începe să se strângă în jurul gâturilor lor, ambii fiind mereu la un pas de a fi expuși.

The Departed nu este nicidecum un film slab, ba este chiar un thriller sublim, care te va ține mereu ca pe ace. Mâna de maestru a lui Scorsese, distribuția stelară și coloana sonoră de neuitat, îl fac unul dintre cele mai bune filme ale marelui regizor. Și ar fi bine dacă ne-am opri aici. Dar, și există un dar, filmul nu este decât o copie aproape la indigo, a originalului chinezesc, sublimul Infernal Affairs despre care am discutat cu o altă ocazie. Am fost destul de dezamăgit să văd tentativa stângace de a spune aceeași poveste, pas cu pas, care nu face altceva decât să americănizeze o poveste profundă, pentru ca la final totul să miroasă a parfum ieftin, poate una dintre primele instanțe când am fost vehement opus unei adaptări sau al unui film Scorsese.

Repet, dacă nu ați văzut originalul, sunt șanse imense să vă placă la nebunie The Departed pentru că filmul este bun, motiv pentru care zic că este o recomandare musai, cu toate că dacă vreodată veți avea ocazia să vedeți și originalul, să nu o ratați!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.