Loading...

V for Vendetta (2005)

by Adrian Solomon, septembrie 7, 2019

Recomandare – esențial!

Gen: Thriller politic
Regie: James McTeigue
Distribuție:
Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, John Hurt
Durată: 2 h. 12 min.
Rating IMDB: 8.2

Despre: Ne aflăm într-o Londra a viitorului apropiat, condusă de unu regim totalitar neo-fascist. O tânără este prinsă fără voia ei în planurile unui luptător anti-sistem numit V, și făcută ucenica acestuia.

Rant: V for Vendetta este, probabil, unul dintre acele filme ce au avut succes imens, dar despre care nu multă lume știe că este o adaptare de-a lui Alan Moore. Dacă la baza filmul este un comentariu politic și un contrast al sistemului totalitar vs anarhic, adaptarea comicsurilor a schimbat un pic lucrurile ca să fie mai relevante unui public modern (nuvela grafică a apărut prin 1982). Astfel, temele abordate variază de la guvernele de tip big brother care monitorizează și cel mai mic aspect din viața cetățenilor, manipularea mass-mediei și folosirea ei pentru a propaga informații false, provocatoare de frică, corupția marilor corporații sau ipocrizia religioasă sau chiar și referința la gripa aviară care bântuia Europa în acea perioadă.

Filmul are în spate pe frații Wachowski, responsabili cu mega-succesul seriei Matrix, și a devenit foarte faimos în primul rând datorită simbolurilor puternice prezentate – masca Guy Fawkes devenind un simbol neoficial al celor care luptă împotriva sistemelor corupte (cu tenta de terorism virtual folosit de gruparea Anonymous). Natalie Portman este sublimă în rol iar Hugo Weaving, cu toate că nu îi vedem fața, face un rol magistral interpretându-l pe V, teroristul al cărui plan este inspirat din tentativa de atentat a lui Guy Fawkes din 5 noiembrie 1605.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.