Loading...
The Favourite (2018)

The Favourite (2018)

by Adrian Solomon, martie 3, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Dramă istorică, Satiră politică
Regie: Yorgos Lanthimos
Distribuție:
Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn
Durată: 1 h. 59 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Ne aflăm în Anglia secolului 18, la curtea Regală a reginei Anne. Mai mereu bolnavă, aceasta este atent îngrijită de vechea sa prietenă, ducesa de Marlborough, Sarah Churchill. Apele sunt tulburate permanent odată cu sosirea la curte a verișoarei îndepărtate a lui Sarah, Abigail Hill, iar între cele două începe o luptă surdă pentru a deveni favorita reginei Anne.

Rant: Este clar că Yorgos Lanthimos nu este my cup of tea. După ce am îndurat acest film în tăcere, cu greu îmi fac curaj să vorbesc despre el. De ce? Pentru că nu m-a încântat mai deloc. Da, trebuie să recunosc din capul locului că filmul are cu ce să se laude: un trio fantastic de actrițe care fac niște roluri magnifice și costume și decoruri care aduc un plus de veridicitate perioadei în care este plasată acțiunea. De altfel Olivia Colman a fost și premiată cu Oscar-ul pentru Cea mai bună actriță în rol principal (cu toate că personal mi s-au părut că toate trei actrițele ar fi ocupat această poziție) iar momentul discursului ei, a fost unul memorabil.

Povestea din The Favourite este după cum urmează. Sarah Churchill, ducesa de Marlborough, este confidanta reginei Anne, cea mai bună prietenă a acesteia dar și cea care se ocupă de regat în momentele de indisponibilitate ale reginei. Abigail Hill, o verișoară îndepărtată a ducesei, își face apariția la curte, având în posesie doar o scrisoare de recomandare și hainele de pe ea. Aceasta începe de la munca de jos dar din start ne este clar că aceasta are aspirații mult mai înalte. Încet, încet aceasta își croiește drum în grațiile reginei, fapt ce începe să o alarmeze pe Sarah. Pe lângă această intrigă, Curtea mai este plină de uneltitori, fiecare cu agenda sa, astfel încât deseori ai impresia că urmărești un joc de șah. Ba este un membru al opoziției care încearcă din tot dinadinsul să își impună propria agendă, ba avem alți lorzi mai mici mânați de instincte mai lumești. Auzim că Anglia este implicată într-un război iar discuțiile duse deseori fac referire la acest lucru. Aici intervine și faptul că dacă ai ști un pic de istorie nu ai fi complet pierdut, eu personal neștiind nimic despre regina Anne și războiul de succesiune din Spania, acest lucru știrbindu-mi un pic din plăcerea vizionării. Bine nu e neapărat să știi aceste lucruri că filmul oricum nu te va ilumina prea tare în acest sens, el nevrând a fi o lecție de istorie cât un prilej de satiră politică și socială a acelor vremuri.

Cele trei actrițe sunt geniale, așa cum am mai menționat, ele reușind niște roluri magnifice. Olivia Colman strălucește drept regina Anne, o ființă mercurială, oscilând de la crize de nervi la adresa pajilor, la momente de tandrețe față de iepurii pe care îi creștea, până la semi-nebunie datorată nenumăratelor boli de care suferea. E de departe cel mai interesant personaj pe care ni-l oferă filmul, cu atât mai interesant cu cât te informezi apoi un pic despre situația ei și despre necazurile prin care a trecut. La fel de interesant este și dinamismul pe care îl are relația dintre Rachel Weisz și Emma Stone, ambele implicate într-un joc pentru putere, văzut din perspective oglindite, una ca să își mențină statutul, alta ca să își recupereze statutul pierdut.

Dar, fiind Yorgos Lanthimos, normal că există și scene supra-realiste, dar care de data asta să zicem că nimeresc la fix, Curtea regală fiind un loc al celor mai bizare și mai excentrice pasiuni, locul ideal al unei categorii sociale, demult depravate.

Per ansamblu însă, The Favourite mi s-a părut un film pretențios, salvat însă de jocul actoricesc solid al actrițelor și de decorurile și costumele impunătoare.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.