Loading...

The Grapes of Wrath (1940)

by Adrian Solomon, septembrie 7, 2022

Recomandare – esențial!

Gen: Dramă
Regie: John Ford
Distribuție: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Shirley Mills, John Qualen, Eddie Quillan
Durată: 2 h. 09 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Povestea familiei Joad din Oklahoma care, forțată de furtunile de praf din anii 30, încearcă să își ia viața de la capăt în California și astfel se alătură migrației spre vest. Drumul acestora descrie soarta ingrată a celor fără adăpost din perioada Marii Crize americane.

Review (by Lia): The Grapes of Wrath este una dintre cele mai fidele adaptări după o carte pe care le-am văzut vreodată. Deși, ca orice adaptare, pierde puțin din detaliu și condensează simțitor acțiunea, filmul păstrează acele elemente-cheie care dau suflet și cărții.

Folosindu-se de modalitățile și tehnologia accesibile vremii, The Grapes of Wrath urmărește fapte reale și spune povestea familiei Joad care, ca atâția alții, este nevoită să își părăsească locuința în urma furtunilor de nisip din perioada Dust Bowl și să își reia traiul în California. Această aventură se dovedește a fi mult mai dificilă decât anticipau, aceștia întâlnindu-se pretudindeni cu oameni lipsiți de orice bunăvoință sau înțelegere pentru situația lor. La tot pasul se simte nu doar nesiguranța, dar și revolta și furia imigranților nevoiți să locuiască în condiții aproape neomenești. Sunt oameni simpli, a căror suferință, dorință pentru stabilitate și incapacitate de a înțelege de ce li se întâmplă acele lucruri reiese din privirile și cuvintele lor, din speranța naivă și îndârjirea lor de neclintit.

Cel mai mare păcat cu acest film este finalul dramatic alterat, întrucât deznodământul original al cărții ar fi fost mult prea controversat pentru a apărea în cinematografe în acea perioadă. Există și câteva inconsistențe în materie de plot, cum ar fi dispariția subită a fratelui Noah, care este însă explicată în carte. În ciuda acestor lucruri, și chiar și în ciuda vechimii lui, The Grapes of Wrath rămâne un film mult îndrăgit, care redă cu fidelitate soarta americanilor din Oklahoma și nu numai, forțați să-și trăiască viața pe drumuri. Recomand tuturor cu căldură nu doar să urmărească filmul, dar și să citească cartea, care cu siguranță va emoționa chiar și pe cei mai aspri dintre oameni.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.