Loading...
The Highwaymen (2019)

The Highwaymen (2019)

by Adrian Solomon, aprilie 14, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Crime
Regie: John Lee Hancock
Distribuție:
Kevin Costner, Woody Harrelson, Kathy Bates, John Carroll Lynch, Kim Dickens, Thomas Mann, William Sadler
Durată: 2 h. 12 min.
Rating IMDB: 6.9

Despre: Filmul prezintă povestea celor doi Texas Rangers Frank Hamer și Maney Gault, care i-au urmărit pe nelegiuiții Bonnie și Clyde după ce aceștia au pus la cale evadarea de la Eastham Prison Farm, în care au ucis un ofițer și au rănit pe altul, doar două victime dintr-o lungă listă de persoane ucise de celebrul cuplu.

Rant: După mai multe filme care romatizau povestea celebrului cuplu de nelegiuiți, Bonnie și Clyde, iată că Netflix ne aduce și varianta celor mai înveterați urmăritori ai lor, ofițerii Texas Ranger Frank Hamer (Kevin Costner) și Maney Gault (Woody Harrelson).

Ne aflăm într-o Americă aflată în plină criză economică, în care statul și băncile deveniseră dușmanul omului de rând, adus la sărăcie și forțat să trăiască în condiții mai mult decât precare. Din acest mediu își făcuseră apariția mai mulți nelegiuiți care ajunseseră să fie idolatrizați de oamenii săraci, fiind considerați un fel de Robin Hood moderni, dintre care poate cei mai faimoși au fost Bonnie Parker și Clyde Barrow, care formaseră celebra Barrow Gang. Povestea noastră începe când cei doi deja erau arhicunoscuți, temuți de o parte publicului dar fiind considerați eroi moderni de cealaltă parte. Aceștia tocmai au pus la cale celebra evadare din Eastham Prison Farm, care s-a soldat cu mai multe victime colaterale, fapt ce a pus pe jar autoritățile din Texas și care a dus la angajarea a doi Texas Rangers, retrași din activitate. Cei doi erau Frank Hamer, un Ranger stoic, inflexibil în propria concepție de bine și rău, și Maney Gault, fostul său partener, partea mai guralivă și mai plină de har a acestui duo. Mai departe, vom urmări cursa de urmărire în care pornesc cei doi, rezultatul fiind deja cunoscut pentru oricine are un dram de cunoștințe istorice.

Filmul încearcă foarte mult să nu pună reflectorul asupra răufăcătorilor, fiind decis să îi picteze doar ca un duo de criminali, exact așa cum sunt percepuți de urmăritorii lor, cu toate că interacțiunile cu oamenii de rând ne vor spune o cu totul altă poveste, acest lucru reprezentând până la urmă un adevăr istoric, multe din acțiunile celor doi fiind și azi învăluite în mister, mister propagat în special de presa vremii, care i-au prezentat pe cei doi într-o lumină complet falsă, pentru a-și spori tirajul, să nu mai spun de filmele sau cărțile apărute care amplificau factorul de senzațional. Așadar, având în prim plan pe Hamer și pe Gault, totul se derulează ca un soi de thriller western, cu doi protagoniști coborâți parcă din alte timpuri într-o societate modernă pe care nu o mai înțeleg pe deplin (radio, ascultări de telefoane, metode de investigație tip CSI) și preferă să facă lucrurile ca pe vremuri, simplu dar eficient. Urmărirea este palpitantă chiar dacă știi cum urmează să se termine, fiind din nou o poveste care mizează pe dictonul „călătoria este mai interesantă decât destinația” (sau ceva de genul).

Actorii aleși să personifice aceste figuri istorice sunt extrem de potriviți, atât Costner cât și Woody fiind nume mari care pușcă la fix în astfel de roluri (cu toate că nu m-am putut abține să nu-mi amintesc rolul lui Woody din Natural Born Killers). Filmul arată bine și se mișcă bine, mai ales că s-au folosit multe cadre istorice, dar parcă ceva lipsește pentru a-l numi un clasic instant și pentru a fi pus acolo sus cu greii acestui gen.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.