Loading...

The Matrix (1999)

by Adrian Solomon, august 4, 2020

Recomandare – esențial!

Gen: Acțiune, S.F.
Regie: The Wachowskis
Distribuție: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano
Durată: 2 h. 16 min.
Rating IMDB: 8.7

Despre: Un hacker care folosește numele de cod Neo, află despre adevărata natură a propriei existențe și se alătură unui grup de rebeli conduși de misteriosul Morpheus, pentru a schimba soarta umanității.

Rant: Am reluat recent această serie de filme, mai mult pentru a o putea include în lista de recomandări, dar și să văd cât de bine a rezistat la acest nemilos „test al timpului”. Cred că mai este puțină lume care nu l-a vizionat încă așa că multe nu ar mai putea fi spuse despre un subiect atât de discutat și deja, cred eu, familiar multora dintre voi. Frații Andy și Larry Wachowski (actualmente surorile Lana și Lilly, după ce și-au descoperit latura feminină între timp) au creat, fără îndoială, magnum opus-ul carierei lor, o îmbinare perfectă de acțiune S.F. cu teme filozofice și religioase, care, pe lângă extravagantul show de efecte 3D nemaiîntâlnite sau împinse până la extrem, a venit cu propriul răspuns la întrebarea pusă de Platon în „Alegoria Peșterii” și anume ce este mai precis realitatea.

Moștenirea lăsată de acest film este destul de consistentă și puține sunt filmele care se pot mândri că au revoluționat industria cinematografiei așa cum a făcut-o The Matrix. Dar să o luăm cu începutul. Conceptul filmului a fost pus pe hârtie de către cei doi frați încă de pe la jumătatea anilor 90, când studiourile Warner Bros au decis să îl achiziționeze la pachet cu alte două scenarii (Assassins și Bound). Rolul principal a fost inițial propus lui Will Smith căruia i s-a părut prea complicat și a renunțat pentru a face Wild Wild West (haha).

Protagoniștii nu doar că au trebuit să fie în condiție fizică optimă pentru a face ei înșiși majoritatea scenelor de acțiune dar au trebuit și să studieze volume întregi de filozofie pentru a înțelege conceptul din spatele Matrix-ului. Deoarece regizorii erau fani mari ai filmelor kung-fu, aceștia nu doar că s-au inspirat din acea parte a lumii, dar au adus și o legendă vie pentru a-i ajuta cu coregrafia luptelor, și anume pe veteranul Yuen Woo-Ping, care lucrase toți actorii mari din acea parte a lumii – Jackie Chan, Donnie Yuen, Samo Hung, Jet Li, Stephen Chow. Pregătirea pentru scenele de wire-fu a durat câteva luni, deoarece nici un actor nu avea cunoștințe de arte marțiale iar Yuen a insistat să lucreze personal cu ei pentru a le construi fiecăruia un stil specific. Acest lucru a dus și la câteva accidentări serioase, Keanu suferind o accidentare la coloană care a necesitat intervenție chirurgicală și repaus câteva luni, acesta lucrând apoi cu o atelă specială care nu îi permitea să lovească cu piciorul, iar Hugo Weaving a fost obligat să aibă o intervenție chirurgicală pe șold, în urma acelei perioade de antrenamente.

Dacă tot am vorbit de filozofie, se pot descifra o sumedenie de teme și motive, de la motivul mesianic, la realitatea ascunsă și la libera alegere (practic în primul capitol al filmului, Neo se vede nevoit a face o serie de alegeri, toate acestea prefațând restul filmului). Stilul cyberpunk alătură The Matrix operelor literare ale lui Gibson (Neuromancer) sau Philip K. Dick, din care se pare că s-ar fi inspirat în crearea acestui univers distopic.

În ce privește efectele speciale, filmul a creat în premieră efectul special numit „bullet time”, dar a și dus la inovația tehnologică numită „Universal capture” care a reușit să elimine restricțiile camerelor de filmat, oferindu-le acum producătorilor o libertate deplină în integrarea modelelor 3D în producțiile clasice. Cu toate că filmul a fost extrem de inovativ în câmpul tehnologic, s-au folosit și o groază de efecte speciale practice, cel mai bun exemplu fiind scena coridorului, de care actorii s-au achitat cu brio, reușind să o completeze din doar câteva încercări.

La capitolul moștenire, se află deja enumeratele inovații în câmpul tehnic, fiind doar cireașa de pe tort. The Matrix a popularizat conceptul de trilogii, contribuind alături de prequelurile Star Wars și seria Lord of the Rings iar boomul în filmele cu super-eroi a fost posibil datorită succesului acestei francize. Dacă majoritatea actorilor erau nume grele în Hollywood, Carrie Ann Moss era relativ o necunoscută care și-a dat și sufletul pentru a interpreta cât mai bine rolul lui Trinity, rol care de altfel a pus-o pe radarul marilor studiouri. Într-o mai mică măsură, Hugo Weaving a devenit extrem de cunoscut grație rolului enigmaticului și sinistrului agent Smith, acesta ajungând să își completeze portofoliul trilogiilor cu rolul emblematicului Eldrond din Lord of the Rings și Hobbit. În fine, mai putem spune că filmul a influențat o întreagă generație de oameni, fiind o gură de aer proaspăt pentru Hollywood dar și un adevărat fenomen cultural.

Cu toate că unele efecte speciale îi trădează vârsta, The Matrix rămâne un film absolut esențial de vizionat, un film care mi-aș fi dorit să fi rămas la stadiul de film solitar cu un sfârșit deschis oricărei interpretări pentru că, de ce să nu o recunoaștem, nu a fost urmat chiar de cele mai inspirate filme.

Scenariul 5 – revolta Inteligenței Artificiale

Un alt tip de scenariu în care AI-ul joacă rolul marelui rău, este The Matrix. De data aceasta, mașinăriile nu ne vor eliminați, acestea dându-și seama că printre altele, corpul uman produce suficientă energie pentru a le alimenta. De aceea, omenirea este subjugată, ținută în borcane și folosită pe post de baterie, în timp ce conștiința individuală este încărcată într-o lume virtuală, numită, cum altcumva, The Matrix.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.