Loading...

The Menu (2022)

by Adrian Solomon, noiembrie 23, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Comedie neagră, Thriller
Regie: Mark Mylod
Distribuție: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet McTeer, Reed Birney, Judith Light, John Leguizamo
Durată: 1 h. 47 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Un cuplu de tineri participă la un adevărat festin culinar găzduit de un bucătar de renume mondial pe insula sa privată, la care sunt invitați un număr select de persoane. Bucătarul Julian Slowik, o adevărată celebritate, le-a preparat acestora o masă memorabilă, plină de surprize neașteptate, care le vor provoca oaspeților momente de neuitat.

Rant: The Menu a fost o surpriză, o delicioasă comedie neagră / satiră / thriller culinar? pe care l-am așteptat cu nerăbdare de când am auzit distribuția. Este un deget acuzator îndreptat împotriva snobilor cu bani prea mulți, care au devenit prea obișnuiți cu excesele. Ralph Fiennes ne oferă un rol cerebral, rece, calculat, pe când Anya Taylor-Joy, această prezență ubicuitară atât de efeverscentă, ne aduce plusul necesar de intrigă și elementul sexy de care filmul avea nevoie.

Premisa pare inocentă la prima vedere cu toate că desele schimbări de situație te vor face mereu să  încerci să ghicești intențiile personajelor și asta datorită unui scenariu viclean, care însă dă rateu pe final. Margot și Tyler sunt un cuplu de vis, doi tineri frumoși care participă la un dineu de gală pe insula privată a maestrului culinar Slowik, eroul personal al așa numitului foodie (specialist în mâncare) suprem – așa cum îi place lui Tyler să se auto-intituleze. Printre invitați găsim o multitudine de bogătani iritanți, de la o critică de restaurante cu aere și ifose și publicistul ei sicofant, la un actor ratat și managera sa, trei șmecheri corporatiști îmbătați de propria putere și de faptul că se pot ascunde după numele sponsorului principal al restaurantului lui Slowik pentru a-i intimida pe alții și un cuplu de bogătani în vârstă care par a fi clienți fideli ai acestui restaurant select, unde, pentru a prinde un loc, trebuie să bagi mâna serios în portofel. Cu această ocazie, și folosindu-se de chef Slowik drept pilon central, filmul ne oferă o critică puternică la adresa acestei industrii culinare care există doar pentru a satisface pe membrii clubului 1%, cu mușterii serii cu pricina drept argumente principale pentru care aceasta se duce de râpă.

Noi însă, urmărim filmul prin ochii lui Margot, o fată aparent ingenuă, dar care ascunde multe în spatele înfățișării sale atât de distincte. Ea nu era printre invitații serii, lucru care îl pune în încurcătură pe chef Slowik și pe stafful său, pentru că toată seara era creionată în jurul oaspeților invitați special. Iar pe măsură ce seara avansează iar lucrurile devin mai fierbinți, ei bine putem zice doar că inocența lui Margot e de fațadă, așa cum sunt mai toate personajele prezente acea seară pe insula Hawthorne.

Cu toate că filmul curge bine până în ultimele sale momente, părțile de thriller sunt destul de ușoare și oarecum nesatisfăcătoare. În schimb avem un joc actoricesc impresionant, scenariu inteligent, coloană sonoră care susține perfect tensiunea, cinematografie de nota 10 și cu siguranță o poftă nebună de a mânca ceva la finalul acestui film.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.