Loading...

The Super Mario Bros. Movie (2023)

by Adrian Solomon, iunie 1, 2023

Recomandare – decent!

Gen: Animație, Comedie, Aventură
Regie: Aaron Horvath, Michael Jelenic
Distribuție: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Key, Seth Rogen, Fred Armisen
Durată: 1 h. 32 min.
Rating IMDB: 7.0

Despre: Mario și Luigi sunt doi instalatori din New York, care au ghinionul de a fi transportați într-o altă lume, prin intermediul unor țevi magice. Aici ei se trezesc implicați în războiul dintre Regele Bowser și Regatul Ciupercilor, condus de Prințesa Peach.

Rant: Printre personajele de joc video, Mario este cu ușurință una dintre cele mai populare figuri, fiind recunoscut de oameni din toată lumea, fie că au jucat jocurile sau nu. Așa că, studiourile Illumination care scot anual cel puțin un film cu minioni care le umple vistieria în mod considerabil, au încercat imposibilul, și anume să creeze o adaptare de joc video care să nu fie groaznică. La prima vedere, aș zice că au reușit, atât personajele cât și lumea fiind pline de culoare (la propriu) iar povestea suficient de simplă cât să mențină interesul celor mici, pentru că pentru cei mari, studioul a inclus probabil cel mai mare număr de referințe posibil la adresa universului simpaticului instalator dar și a companiei părinte – Nintendo (dacă un joc nu merge, scoți cartridge-ul sufli pe el și gata, minune, jocul va rula – este sfatul pe care îl auzim în film dar și sfatul pe care îl primeam de la prieteni atunci când nu ne funcționa ceva pe Gameboy).

Așadar, Mario și Luigi, doi instalatori mustăcioși din New York, și italieni incredibil de stereotipici, au o viață grea pentru că vor să facă o carieră din propria firmă. Fac ei reclamă așa cum știu, dar toată lumea îi ia peste picior, inclusiv propria lor familie. Și și când primesc vreo slujbă, cu siguranță aceasta va merge prost. Așa că, în timpul unei ploi torențiale care mai că inundă Brooklynul, aceștia pornesc să salveze ziua (mă rog, era noapte atunci), și ajung să navigheze complexul sistem de țevi ce formează canalizarea orașului, doar pentru a descoperi una specială, care îi transportă în altă lume. Cei doi frați sunt despărțiți, Mario ajungând în Regatul Ciupercilor care este populat de mii și mii de Toads și guvernat de carismatica prințesă Peach, iar Luigi ajunge să fie capturat de fiorosul Bowser, un rege neînțeles, care a pus ghearele în mod forțat pe o Super Stea, pe care intenționează să o ofere cadou prințesei, dacă aceasta îi va accepta cererea în căsătorie. Nu încercați să înțelegeți termenii doar din ce am scris eu aici, acest film este clar adresat copiilor și adulților care au crescut cu acest personaj și jocurile sale.

Și din acest motiv, al acestei povești cât se poate de basic, zic că le-a ieșit celor de la Illumination, pentru că au avut cele mai bune câștiguri cu un minim creativ, dar care a funcționat foarte bine la cei mici.

Dar nu pot să nu fiu, așa ca mulți alții de altfel, sâcâit de deciziile creative ale acestui film, care putea mult mai mult și avea mult mai multe de oferit. Când ai unul dintre cei mai buni comici în distribuție, dinamul uman care este Charlie Day, și îl ții aproape tot filmul îndepărtat de acțiune, cred că ai ratat o ocazie de a avea ceva mai bun. Când prima ta tentativă de transpunere a acestui personaj în film, eșecul din 1993 cu Bob Hoskins, are mai mult fler creativ decât ai tu aici, din nou mi se pare că ai eșuat. Chris Pratt nu convinge el în rol de italian, mai ales că își telefonează prestația și apelează în mod exhaustiv la Mamma Mia!! doar pentru a ne reaminti că Mario e italian. Dar deja acestea sunt ofturi de ursuzi, așa că mă opresc aici.

Nu știu cum este varianta dublată, dar cred că, cu ocazia zilei copilului, profitați de faptul că încă mai rulează în cinematografe și scoateți-vă juniorii la un film pe care să îl gustați și voi!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.