Loading...

Luca (2021)

by Adrian Solomon, iulie 6, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Animație, Comedie
Regie: Enrico Casarosa
Distribuție: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Saverio Raimondo, Maya Rudolph, Marco Barricelli, Jim Gaffigan
Durată: 1 h. 35 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Doi tineri monștri marini, care se pot transforma în oameni odată ce sunt pe uscat și nu mai au contact cu apa, se decid să încerce să trăiască într-un oraș de oameni, specializați în prinderea peștilor și a creaturilor marine. Iar pentru că visul lor este de a cumpăra un scuter Vespa, cei doi fac echipă cu o localnică pentru a intra într-o cursă de triatlon și pentru a strânge bani.

Rant: Incredibilă consistența cu care studioul Pixar scoate de ani de zile doar animații de calitate superioară, Luca de față nefăcând excepție de la acest trend. Cu settingul pe Riviera Italiană prin anii 50-60, Luca este o aventură de vară ce împresoară un coming-of-age frumos prezentat, făcându-l un film de familie perfect.

Doi adolescenți, Luca și Alberto, care sunt de fapt monștri marini și trăiesc în mare, au abilitatea de a se transforma în oameni normali atunci când iasă pe uscat. Luca dorindu-și să exploreze lumea de la suprafață în ciuda îndărătniciei mamei sale conservatoare, iar Alberto fiind abandonat de părinte și căutând doar un prieten, cei doi se aventurează în orașul Portorosso, un oraș tipic italienesc de coastă, faimos pentru desele capturi de monștri și creaturi marine. În urma unei discuții anterioare, cei doi au ajuns la concluzia că deținerea unui scuter Vespa înseamnă automat și calea spre libertatea mult visată de a explora lumea de-a lungul și de-a latul ei, iar oportunitatea de a deține unul li se ivește atunci când află de un concurs tradițional local, a cărui premiu s-ar putea să fie suficient pentru a le putea permite achiziționarea unui astfel de vehicul.

Creaturile marine au fost inspirate de poveștile folclorice locale și reprezintă ideea de a fi altfel decât normal, idee pe care mulți LGBTQ-iști au sărit să și-o însușească, cu toate că regizorul a povestit că Luca îl reprezintă pe el când era mic, timid și introvertit și și-a găsit propriul Alberto care l-a încurajat să iasă din cochilia sa și să își trăiască viața.

Animația este extraordinară, peisajele fiind aproape foto-realiste iar paleta de culori pare a fi infinită. Personajele aduc foarte mult a ceea ce face de obicei Aardman, iar povestea are un aer desprins parcă din catalogul Miyazaki, ambii având o influență foarte mare asupra regizorului și a multora din echipa de animație.

Pentru cei norocoși, Luca poate fi vizionat pe Disney+, dar va apărea în luna iulie și pe marile ecrane de la noi din țară, motiv suficient pentru a garanta o ieșire cu familia de care se vor bucura și cei mari și cei mici.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.