Loading...
Tomb Raider (2018)

Tomb Raider (2018)

by Adrian Solomon, martie 22, 2018

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune, Aventură
Regie: Roar Uthaug
Distribuție:
Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu, Kristin Scott Thomas
Durată: 1 h. 58 min.
Rating IMDB: 6.3

Despre: Lara Croft este o tânără independentă ce lucrează ca și curier pe bicicletă prin Londra. Cu toate că ea este moștenitoarea unei averi fabuloase, ea a ales să trăiască o viață modestă doar pentru a evita să semneze documentele prin care ar fi confirmat că tatăl ei, dispărut de șapte ani, ar fi mort. Ea găsește o pistă care s-ar putea să o pună pe drumul regăsirii tatălui ei, dar pentru a ajunge la el, ea are de înfruntat Marea Diavolului, pericolele unei insule mitice dar și o forțele armate ale unui ordin secret.

Rant: Tomb Raider este un alt film adaptat după un joc ce încearcă să fie primul film bun făcut după un joc. Aș zice că reușește parțial cu toate că există probleme de pacing și fire narative secundare lăsate neexplorate. Când a fost anunțat filmul, automat toată lumea s-a gândit la cele două filme care o aveau pe Angelina Jolie drept protagonistă. Nu că ar fi fost extrem de rele dar nici nu au rupt gura târgului la acea vreme, singura chestie ce le-a ieșit pe atunci a fost să o catapulteze pe Jolie la rang de sex-simbol, umezind fanteziile multor gameri ai anilor ’90-2000.

Atât jocurile originale cât și primele două filme obiectivizau personajul principal, transformând o eroină intrepidă și vajnică într-un simbol pur sexual. Prin 2013 a apărut un reboot al francizei, care prelua o Lara Croft mult mai tânără, aflată la începutul carierei sale de tomb raider. Pe lângă faptul că aceasta era mult mai tânără, ea suferea extrem de mult pe parcursul jocului, fiind lăsată atât cu traume psihice (fiind molestată, aproape violată, având mulți oameni dragi omorâți în fața ochilor) cât și cu o tonă de traume fizice. După o scenă halucinantă reluată și în film cu vaporul ce se scufunda în apa tulburată a Mării Diavolului, aceasta era capturată și atârnată într-o peșteră plină de cadavre, de unde scapă nu înainte însă să fie eviscerată de o țepușă metalică. Realismul visceral și durerea palpabilă emanată de personaj, transforma această serie într-una cu un ton extrem de serios.

Filmul de față reușește deseori să captureze aceste momente grele prin care trece eroina, aceasta mereu gâfâind după o luptă acerbă corp la corp sau după ce a scăpat din fuzelajul ruginit al unui avion, urlând de durere și plângând când corpul îi este străpuns de o bucată de metal. Nu este nici pe departe eroina perfectă pe care o cunoșteam. Fiind mai mică ca dimensiune, aceasta deseori apelează la trucuri murdare și la un stil de luptă bazat pe prize, fiindu-i mereu amintit lucrul că bătaia directă nu o avantajează. Din acest punct de vedere, personajul este inteligent, reactiv și mereu pe fază, dovedind toate aceste lucruri cu vârf și îndesat odată ce ajunge pe insula Yamatai.

Povestea diferă și ea un pic față de cea a filmelor originale, surprinzând o Lara tânără ce lucrează ca și curier în Londra. După un accident în care a fost implicată, o mai veche asociată a tatălui ei își face apariția pentru a o ruga să semneze actele ce constată decesul lui Richard Croft, lucru ce i-ar elibera averea și ar pune-o pe Lara în posesia ei. Însă Lara găsește un indiciu care o duce mai întâi în Hong Kong unde dă peste bețivul căpitan Lu Ren. Împreună aceștia pornesc spre legendara insula Yamatai, loc ce ar adăposti conform miturilor locale, mormântul reginei Himiko, o figură antică, deosebit de periculoasă. Aici însă Lara dă peste Vogel și echipa lui de mercenari, care de șapte ani caută și ei acest mormânt.

Alicia Vikander strălucește efectiv în acest rol, făcând-o uitată, zic eu, pe Angelina Jolie. Pe lângă faptul că tipa este mega talentată, a dat dovadă și de o ambiție ieșită din comun, fiind dispusă să își transforme corpul într-un pachet de mușchi (8-pack abs!!). Ea dă excelent în acest rol iar castingul acesteia mi se pare cât se poate de salutar. În schimb regret că Daniel Wu se pierde în fundal, povestea acestuia pe cât de interesantă era (una paralelă cu cea a eroinei noastre) nu duce nicăieri.

Am apreciat filmul în special pentru prezența minunatei Alicia care a atins cote noi de apreciere din partea mea. Filmul a și lăsat un final deschis așa că mă aștept să o văd din nou în acest rol în viitorul apropiat.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.