Ideea de a crea un top 10 filme favorite poate părea simplă la prima vedere. Dar încercând să fac acest lucru, am descoperit cât de greu este aleg doar zece filme care să zic că m-au impresionat. Și asta pentru că cinematografia ne oferă o selecție atât de variată și mare, încât și de am avea câteva vieți, nu am putea să vedem chiar toate produsele ei. Fiind pasionat de mic copil de filmele de acțiune, acest gen de filme mi-a rămas și mai aproape de suflet, așa că să nu fiți surprinși de prezența lui masivă în acest top.
După lupte seculare, știm noi vorba asta, am reușit să reduc și să aleg dintr-o selecție considerabilă de filme, pe cele care m-au marcat cel mai mult, și care mi-au rămas în suflet de când le-am văzut (unele datând din copilăria mea) până acum, când scriu aceste rânduri, și cel mai probabil, și în viitor. Așadar nu o să fie un top 10 cele mai bune filme all-time. Pentru asta puteți să accesați oricând IMDB Top 100 sau alte site-uri de profil. Nu, aici se vor regăsi doar filmele mele preferate, prilej cu care vă ridic mingea la fileu și vă întreb, le-ați văzut oare? Dacă nu, ce mai stați?
Să purcedem la drum, fără a avea o ordine specifică în minte că așa toate ar fi pe locul 1.
1. The Good, The Bad and The Ugly (1966)
Clasicul spaghetti western lui Sergio Leone poate fi oricând considerat unul dintre cele mai influente filme din istoria cinematografiei. De la personajele memorabile cum ar fi Tuco, Blondie sau Sentenza interpretate magistral de trei grei ai perioadei respective Eli Wallach, Clint Eastwood și Lee Van Cleef, la celebrul mexican standoff de la final și coloana sonora perfect construită de Ennio Morricone.
2. Star Wars (trilogia originală)
Trișez un pic și voi considera trei filme la preț de unul pentru că în ochii mei, o trilogie formează o poveste mai lungă, ruptă în trei bucăți și anume A New Hope (1977), The Empire Strikes Back (1980), și Return of the Jedi (1983). Țin minte că am vizionat The Empire Strikes Back la cinematograful nostru frumos din Blaj și eram un pic nelămurit cine sunt personajele. neștiind pe atunci că acesta era continuarea altui film. Dar am rămas uimit de efectele speciale și de acțiunea fantastică la care asistam și luam parte ca și spectator. Dacă aș fi pus să aleg filmul preferat din trilogie, pentru motivele expuse mai sus, dar și pentru calitatea sa și fantasticele plot twists prezentate, The Empire Strikes Back este alesul meu.
3. Raiders of the Lost Ark (1981)
Anul nașterii mele a adus cu sine și un personaj care contravenea normelor genului că eroii de acțiune sunt doar cele mai mușchiuloase specimene de bărbați, și a învigorat genul aducându-l în prim plan pe Indiana Jones, un arheolog aventurier ce avea o pălărie fantastică și putea mânui un bici ca nimeni altul. Unul din cele mai importante roluri din cariera lui Harrison Ford și probabil filmul meu favorit din colecția lui Spielberg (la egalitate cu una din mențiunile următoare).
4. Die Hard (1988)
Când vine vorba de acțiune, puține filme se pot compara cu acest clasic al genului. Die Hard prin John McLane a reușit, precum Indiana Jones, să transforme imaginea eroului de acțiune din tipi cu mușchi și replici banale, într-un cetățean de rând, cu replici amuzante, luptând de unul singur împotriva unui grup de teroriști, conduși de unul dintre cele mai bune personaje negative create pentru marele ecran, Hans Gruber.
5. The Naked Gun: From the Files of Police Squad (1988)
Având acest film pe casetă video, l-am văzut de nenumărate ori, ajungând să cunosc pe de rost fiecare replică, fiecare scenă. De atunci l-am adorat pe Leslie Nielsen, exemplu suprem de actor ce a făcut din tehnica deadpan (livrarea replicilor într-un mod foarte serios, indiferent de situație) o tehnică supremă în arta comediei.
6. Pulp Fiction (1994)
Nu putea lipsi de pe listă Tarantino cu al său Pulp Fiction, de departe cel mai bun film al său, film în care vedem un Tarantino la potențial maxim. Actorii, replicile, acțiunea, coloana sonoră și situațiile inedite trăite de protagoniști, toate formează stilul unic a lui Tarantino. Iubesc așa de mult creațiile acestui regizor încât i-am dedicat un articol întreg pe site, articol pe care vă invit să îl citiți aici.
7. Legend of the Drunken Master (1994)
Nu mi-aș fi iertat niciodată ne-includerea în top a vreunui film cu Jackie Chan. Iar pentru a vorbi despre un film favorit din bogata sa filmografie, aș avea nevoie de un top special cu filme numai de-ale lui. Așa că mă opresc asupra lui Legend of the Drunken Master, un film reprezentativ pentru cariera lui Chan. Filmul are toate ingredientele unui film clasic cu Jackie Chan, iar lupta de final este una incredibilă, având niște cascadorii extrem de dureroase pentru cei implicați, în special Chan.
8. Forrest Gump (1994)
Acest film poate fi oricând prezentat în școli atunci când vrei să vorbești despre istoria Americii. Totul este prezentat prin ochii unui om simplu, retardat în ochii sistemului de atunci, dar care prin bunătatea și naivitatea sa, ajunge să fie implicat într-o multitudine de evenimente importante pentru istoria Americii și să interacționeze cu unele din cele mai faimoase figuri, de la Elvis, la diverși președinți. Este probabil cel mai bun rol a lui Tom Hanks, un actor cu unul dintre cele mai impresionante CV-uri.
9. The Big Lebowski (1998)
Cum puteau lipsi din acest top frații Coen cu al lor film cult The Big Lebowski. Filmul care a inspirat o religie și un stil de viață, Dudeism, este un clasic al genului, un mister spus episodic, cu mult umor, un caz de identitate încurcată, răpire, șantaj și trădare, și mult, mult bowling.
10. Fight Club (1999)
Sfârșitul de mileniu a fost puternic marcat de două filme, ambele excelente, The Matrix și Fight Club. Am ales ultimul pentru că mereu a rezonat mai mult cu mine. Adolescent fiind, în căutarea unei identități, mă puteam identifica mai ușor cu personajele care nu își găseau locul în societate. A fost The Catcher In the Rye al generației mele, o feerie violentă cu un puternic mesaj anti-corporatist.
Iată-ne ajunși la sfârșitul acestui top din care, vă asigur, lipsesc o mulțime de filme. Probabil, pe viitor, vom vorbi și despre alte top 10, fie pe categorii de filme fie pe perioade. Până atunci, spor la vizionat!
No Comments