Loading...

Top Gun (1986)

by Adrian Solomon, mai 29, 2022

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune, Dramă
Regie: Tony Scott
Distribuție: Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt
Durată: 1 h. 50 min.
Rating IMDB: 6.9

Despre: Studenții de top ai academiei armatei navale americane sunt recrutați pentru un program special pentru piloți de avioane de vânătoare, numit Top Gun. Cel mai „neîmblânzit” dintre ei, Maverick, pornește o rivalitate legendară cu strictul Iceman, din care ambii vor avea de învățat.

Rant: Top Gun a fost un film mediocru la momentul lansării, fiind primit cu oarecare reticență de americani, pentru ca după câteva săptămâni, acesta să explodeze la box-office, rezultând un adevărat succes la încasări. Între timp filmul a devenit un film cult, având o adevărată legiune de fani, și a reușit să pătrundă în mai toate straturile culturii pop, acesta fiind responsabil printre altele de: popularizarea jachetei tip bombardier (fără nici o legătură cu bombardierii noștri autohtoni) precum și a ochelarilor Ray-Ban tip aviator, popularizarea expresiei „need for speed” care mai târziu a fost folosită drept nume pentru o populară franciză de jocuri video, precum și hiturile muzicale ale trupei Berlin – Take my Breath Away și Kenny Loggins – Danger Zone, precum și montajele cu bărbații uleiați jucând volei și etalându-și fizicul, o odă homo-erotică așa cum zicea Quentin Tarantino. În ce privește filmul, cu Tom Cruise și Val Kilmer făcând două roluri aproape fără cusur, putem spune că poate fi împărțit în două – partea în care avem acțiunea propriu-zisă, filmată cu avioane reale, fără CGI, care însă se păstrează la standarde înalte după atâta vreme, și partea în care avem mai tot restul, de la dialogul subțire spre povestea fadă, salvată doar de personajele centrale. Spor la vizionat, în special dacă doriți să vă pregătiți să vizionați continuarea care rulează acum în cinematografe.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.