Loading...
Rogue City (aka. Bronx) (2020)

Rogue City (aka. Bronx) (2020)

by Adrian Solomon, decembrie 3, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Crime, Polițist, Acțiune, Thriller
Regie: Olivier Marchal
Distribuție: Lannick Gautry, Stanislas Merhar, Kaaris, David Belle, Patrick Catalifo, Jean Reno, Claudia Cardinale
Durată: 1 h. 56 min.
Rating IMDB: 6.1

Despre: Un polițist din Marsilia, împreună cu colegii săi, sunt prinși într-un larg joc de interese al unor oficiali corupți, care sunt mână în mână cu traficanții de droguri locali.

Rant: Nu am mai văzut de ceva vreme un film francez sau un crime thriller ca la carte așa că Rogue City, Bronx pe numele său de botez, a picat la fix pentru a-mi umple acest gol. Are părți bune dar și părți mai puțin plăcute așa că să le luăm pe rând la puricat.

Primul lucru care te izbește este distribuția (bună) care îți dă un vibe puternic de machism specific al anilor 80-90, pe care sincer îl credeam dispărut. Cam fiecare scenă din secția de poliție este plină de testosteron și aduce aminte de filme cu liceeni care se încordează pentru a le crește popularitatea. În mijlocul acestei haite de specimene numa bune de pus într-un catalog adresat unei audiențe de vârstă mijlocie, găsim și noi pe cei patru protagoniști (eh, e doar unu că restul par a fi de suport moral) membrii ai unei unități speciale care se ocupă cu găștile interlope care populează Marsilia. Nu sunt ei cei mai curați, dar știu să îndoaie legea suficient cât să țină lucrurile sub control. Dar lucrurile nu sunt deloc sub control în acest moment, pentru că între găștile rivale se stârnește o furtună care duce la multă vărsare de sânge. Și că veni vorba de sânge, avem parte de niște momente pline de această substanță, toate stilistic realizate, care te vor face să zici un wow, pe ici pe colo, atunci când îți vei da seama cine pe cine împușcă și asta pentru că filmul face aproape zero eforturi pentru a-ți creiona cât de cât personajele. Toți sunt niște clișee ambulante, cu nume generice (am ajuns aproape la finalul filmului până când am aflat numele celui de-al patrulea membru al unității) astfel încât deseori îți este extrem de greu să ții pasul cu acțiunea. În majoritatea cazurilor primează trăsăturile fizice și cele imediat vizibile cum ar fi Willy care bea de stinge, dar care e grijuliu cu copii, sau Vronski despre care știm că își regulează…regulat nevasta pe o barcă în portul orașului, barcă care aparent îi servește și drept casă.

Simt că întreaga poveste s-ar fi pliat mult mai mult pe o mini-serie, care ar fi dezvoltat personajele, ar fi introdus mafioții ca mai mult decât ceva interlopi generici, și nu ar fi sărit de la o idee la alta. Sunt câteva scăpări în poveste încât multe lucruri nu prea fac sens, lucru care reduce din bucuria vizionării și face ca acest film să fie doar decent (ar fi putut fi mai mult de atât, și măcar pentru finalul care te ia complet nepregătit).

În ce privește distribuția, personal nu mai prea sunt la curent cu actorii la modă în Franța, dar și așa am recunoscut un Jean Reno sau o Claudia Cardinale, și dacă sunteți atenți, recunoașteți și pe tăticul fenomenului Parkour, nimeni altul decât David Belle.

Așadar pe scurt, bărbați de bărbați, polițai corupți, mafia corsicană, ceva pac-pac, decoruri stilizate cu o atmosferă întunecată, apăsătoare, care contrastează cu culorile vii ale orașului Marsilia, amestecate bine, puse pe o poveste de răzbunare (oarecum) cu multe trădări și schimbări de alianțe și cu un final care te ia complet pe neașteptate.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.