Loading...
Umbre (2014- )

Umbre (2014 – 2019)

by Adrian Solomon, decembrie 8, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Crime, Drama
Distribuție: Șerban Pavlu, Maria Obretin, Ștefan Velniciuc, Andreea Vasile, Doru Ana, Dan Hurduc, Mădălina Craiu, Gabriel Huian, Sergiu Costache, Dorel Vișan
Nr. sezoane: 3
Nr. Episoade: 21
Durată episod: ~45 min.
Statut: serial complet (?)
Rating IMDB: 8.8

Despre: La suprafață Relu este un tip obișnuit, șofer de taxi care muncește toată ziua pentru a-și ține familia mulțumită. Dar pe ascuns, el este un recuperator feroce, care execută orbește ordinele lui Căpitanu, un interlop bucureștean periculos. Însă cât va putea Relu să țină cele două vieți separate, mai ales că totul în jurul său începe să se năruiască?

Rant: Wow am ajuns să vorbesc și să recomand și eu Umbre, la ani buni de când acest serial extraordinar și-a făcut apariția! Dar cum niciodată nu este prea târziu, și fiind pe lista de vizionare de mult prea mult timp, plus că sezonul trei tocmai a fost lansat prin noiembrie și lumea din jur era înnebunită de el, am zis într-o seară aleatoare că hai să văd un pic din primul episod, ce poate fi așa de bun la un serial românesc (obișnuit doar cu producții gen La Bloc și ce chestii mai scot cei de la Pro Tv). Nu mint când zic că seara s-a făcut noapte și aproape că am devorat primul sezon fără să îmi dau seama!

Structura serialului este ușor aparte, pe mine prinzându-mă din start, poate și pentru că am intrat fără prea multe informații, având doar un trailer vizionat prin 2014 și hype-ul generat online de existența serialului. În centrul poveștii stă Relu, un tip impunător fără a fi masiv, ușor ursuz și taciturn, dar corect în logica sa. La suprafață el este un taximetrist ce lucrează ore lungi ca să strângă bani pentru familia sa. Pe ascuns el este un recuperator, aș zice destul de bun și eficient, pentru Căpitanu, un interlop puternic al capitalei. În urma unei recuperări ce se termină în dezastru, Relu rămâne puternic marcat și începe să fie bântuit de ideea abandonării acestei vieți periculoase, cu toate că în afară de condus, acesta este singurul lucru la care se pricepe.

După un prim episod în care l-am urmărit exclusiv doar pe Relu (Șerban Pavlu cu un rol magnific, intens și profund) în rutina sa zilnică, aflăm la sfârșitul său că acesta are o familie, lucru pe care încerca să îl ascundă de bossul său. După acest moment, ochiul narativ începe să se concentreze și pe restul personajelor, unele destul de colorate, aflându-le motivațiile și secretele. Îl avem pe Căpitanu (Doru Ana – personal nu îl știam dar pușcă extrem de bine în rol), bossul interlop predispus la violență dar și la gesturi de grandomanie, un ambițios care speră să domine Bucureștiul într- o bună zi, dar încă dă de socoteală lui Nea Toma (un Dorel Vișan cu un rol de zile mari), tăticul interlopilor și cuvântul final în crimă organizată bucureșteană și nu numai. Nico, mâna dreaptă a Căpitanului dar și cea care se ocupă de partea de bani și cea care de obicei îl trimite pe Relu în misiune, ocazional alături de Sabin, un bătăuș violent și sadic. Mai este și Teddy, băiatul „emo” al șefului, de care Relu va trebui să aibă grijă și să îl educe despre viața străzii. De pe partea familiei, poveștile ni prezintă pe Gina, soția lui Relu, a cărei paranoia crește de la episod la episod, Magda și Chuckie, copii acestuia, și Nea Puiu, figura paternă a lui Relu, singurul care îi știe secretul, care la rândul său a fost un mare jucător pe vremuri, înainte să se retragă.

Povestea este antrenantă, cinematografia superbă, iar jocul actoricesc este la cel mai înalt nivel, HBO Europe implicându-se activ în creerea și distribuirea a cât mai multe seriale de calitate, pentru a arăta că există talent și în alte părți ale lumii decât la americani. Rezultatul este un crime thriller deosebit de captivant, suprapus unei drame de familie, probabil nu cea mai originală rețetă, dar foarte bine adaptată acestei țări, mai precis acestui oraș – București, în care se desfășoară majoritatea acțiunii. Ușor o recomandare musai pe care neapărat să o dați mai departe. O laudă aparte celui care a reușit să traducă în engleză întreg argoul interlop bucureștean, care și mie mi-a pus problemă să îl înțeleg în română!

P.S. Revin acum că am terminat de vizionat toate cele trei sezoane iar părerea doar mi s-a îmbunătățit vis-a-vis de acest serial fantastic. Nu doar că povestea a continuat să livreze suspans sezon după sezon (poate cu mici excepții – poveștile secundare ale lui Magda/Teddy, Chuckie și Gina sunt material de umplutură care ridică poate un pic nivelul de dramă de familie și îi oferă un contur mai puternic lui Relu) dar adiția unor personaje precum Emilian (un Laurențiu Bănescu fantastic în rol de psihopat) sau Nicu (Costel Cașcaval) ambii niște tipi extrem de inteligenți, primul cu școală dar și cu niște dereglări mintale severe, al doilea având mai mult școala vieții de partea sa elevează prestanța actoricească a showului, și așa destul de impresionantă. Ambii reprezintă două fețe opuse ale aceleași monede, fiind caracterizați perfect de Relu, care se va vedea nevoit să aibă de a face cu ambii, din posturi diferite, când acesta zice despre Emilian că: „M-am uitat în ochii lui și nu am văzut nimic, absolut nimic.” iar despre Nicu: „Mi-e frică de Nicu și știi de ce? Pentru că poartă tot timpul treninguri să fie confortabil. Și eu am purtat treninguri și știu prea bine ce făceam atunci când le purtam.” Dialogul serialului deseori te poartă pe drumuri nebănuite, fie că auzi un adolescent vorbind candid despre Beach Boys, sau o mustrare scurtă spusă printr-o referire la cartea lui Strugatsky – Picnic la marginea drumului. Musai de văzut serialul!!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.