Loading...

Vengeance (2022)

by Adrian Solomon, mai 31, 2023

Recomandare – decent!

Gen: Comedie neagră, Mister
Regie: B. J. Novak
Distribuție: B. J. Novak, Boyd Holbrook, Dove Cameron, Issa Rae, Ashton Kutcher
Durată: 1 h. 47 min.
Rating IMDB: 6.8

Despre: Ben Manalowitz este un jurnalist din New York, care duce un stil de viață metropolitan și care sare din relație în relație. În miezul nopții, acesta primește un telefon care îl informează de decesul prietenei lui. El realizează că a uitat complet de fata respectivă, fiind doar una dintr-un șir lung de relații fără sens, dar decide să participe la înmormântarea ei. Ajuns în Texas, el este surprins să afle că fata spusese familiei sale că relația lor era mult mai semnificantă, acesta fiind primit cu brațele deschise de familia îndurerată. Fratele ei, convins că aceasta a fost omorâtă, îl convinge pe Ben să i se alăture investigației, iar Ben, simțind oportunitatea unui podcast memorabil, decide să se implice în investigație.

Rant: Vengeance este o comedie neagră cu un scenariu inteligent, încondeiat de scenaristul, actorul principal și regizorul aflat la debut, B. J. Novak, cunoscut fanilor seriei The Office sau pentru rolul său din Inglorious Basterds. Acesta abordează o serie de teme de actualitate, de la stilul de viață metropolitan, fără orizont, fără un scop anume, la obsesia podcasturilor, relațiile superficiale din zilele noastre, criza de opioide din rândul albilor proveniți din zonele mai sărace ale Americii sau chestii politice cu specific american cum ar fi statele roșii vs. statele albastre și toată discuția ce rezultă din jurul acestei rivalități, de la controlul armelor de foc, la teoriile conspiraționiste și așa mai departe. Toate aceste teme sunt suprapuse unui mister central, moartea lui Abilene, o cântăreață aspirantă care avusese o scurtă relație cu Ben, înainte ca aceasta să se mute înapoi acasă în Texas.

Așa cum ziceam, scenariul este unul solid, lucru ce ajută din plin această micuță producție indie, făcută cu un buget ridicol de mic, de doar 4 milioane jumătate de dolari. Cu toate că titlul filmului este Vengeance – Răzbunare, acesta este mai mult un vehicul de a explora conceptul de răzbunare în locul unei răzbunări efective (cu toate că nu lipsește nici acel moment catartic). Ben este un individ pompos, tipic elitei de est, care ia în derâdere pe toți sărăntocii din vest, cu concepțiile lor dubioase. Până și el este surprins că acceptă să participe la înmormântarea așa zisei sale prietene, de care uitase după câteva partide de sex. Ajuns odată în sud, el își dă seama că a dat peste o oportunitate unică, atunci când Ty, fratele lui Abby, sugerează că în spatele morții s-ar afla un reprezentant al cartelurilor mexicane. Ben crede că ce va realiza el, sub forma unui podcast și cu ajutorul lui Eloise, producătoarea sa de podcast, va fi văzut peste ani ca un nou tip de roman clasic american. El deja clasifică toți oamenii întâlniți după diverse stereotipuri, și mai tot ce face, denotă un aer de superioritate, dar toți acești oameni vor da dovadă de mai multă personalitate decât Ben se aștepta din partea lor. Însă cu cât se va adânci mai mult în investigație, va descoperi că va fi încercat de un sentiment de răzbunare pe care el, conform teoriilor lui sforăitoare și bombastice, îl considera ca fiind specific doar oamenilor din clasele inferioare.

Este o călătorie complexă, la care noi asistăm prin ochii protagonistului, una pe care vă invit să o trăiți vizionând acest film.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.