Loading...

13 Reasons Why (2017- )

by Adrian Solomon, august 27, 2018

Recomandare – decent!

Gen: Dramă, Teens
Distribuție: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves, Derek Luke, Kate Walsh, Brian d’Arcy James
Nr. sezoane: 4
Nr. Episoade: 49
Durată episod: ~60 min.
Statut: serial complet
Rating IMDB: 7.6

Despre: Hannah Baker, eleva liceului Liberty, se sinucide. Rămași cu multe întrebări, prietenii ei apropiați primesc la două săptămâni după moartea acesteia, o serie de casete prin care Hannah le explică fiecăruia exact cum este implicat acesta sau aceasta în moartea ei. Povestea noastră începe în momentul în care Clay Jensen, găsește misterioasa cutie cu casete în fața casei. Începând să le asculte, acesta descoperă o față crudă și ascunsă a fiecăruia dintre cei implicați.

De ce să mă uit? Serialul acest a fost primit incredibil de bine atât de critici cât și de publicul larg, fiind lăudat cam la tot pasul. La prima vedere ai tinde să îl judeci repede ca fiind un serial tipic CW adresat adolescenților dar e mai mult decât atât. Da sigur, putem spune că în același timp serialul este un strigăt de ajutor pentru toți care pot fi victimă a abuzurilor în școli, indiferent de forma și severitatea acestora. Fie că vorbim despre consumarea de substanțe interzise sau alcool, bullying, absenteism, peer pressure, viol sau suicid, serialul face eforturi mari să ni le arate în toată amploarea lor, dar nu se oprește aici, ci ne arată și cum aceste lucruri pot influența atât pe cei care suferă, pe cei din jurul lor, chiar și pe propagatorii acestor fapte. Deci, adolescența tipic americană, în toată splendoarea ei. Bineînțeles, mesajul transmis este universal, putând fi găsite cazuri similare în toate țările din lume și ține să ne amintească cât de cruzi pot fi adolescenții, unii chiar machiavelici în planurile lor bolnave, fie că vor să facă rău sau să se apere de consecințe cu orice preț.

Protagoniștii sunt în mare niște șabloane, cu părinții lor deseori făcându-le mai mult rău decât bine în dorința de a-i proteja. Actorii sunt hit and miss, unii dintre ei fiind mediocri și îngreunând întrucâtva procesul vizionării. Aș recomanda doar primul sezon care este fidel cărții și care are o direcție clară și o viziune clară, lucruri greu de găsit în cel de-al doilea sezon. Este ușor să te pierzi în structura non lineară a serialului, acesta alternând constant între realitatea care decurge normal, și frânturile de poveste spuse de Hannah pe casete. Cu toate astea, seria se pretează la un binge facil având acel factor de continuitate specific cărților bune.

Vă las cu avertismentul că seria este greu de digerat, prezentând în detaliu grafic scene de abuz sexual și acte de suicid, nefiind prea recomandată minorilor, cu toate că acestora ar trebui să le fie adresată, în special celor aflați la această vârstă și confruntați cu astfel de probleme. Cea mai bună sugestie ar fi cea dată și de Netflix, ca aceștia să urmărească serialul alături de un adult responsabil.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.