Loading...

3000 Years of Longing (2022)

by Adrian Solomon, septembrie 7, 2022

Recomandare – decent!

Gen: Romantic, Fantezie
Regie: George Miller
Distribuție: Idris Elba, Tilda Swinton
Durată: 1 h. 48 min.
Rating IMDB: 6.9

Despre: O savantă în domeniul poveștilor, expertă în „povestea” acestora, Alithea Binnie este o persoană care își spune că se bucură în solitudinea ei, cu toate că ceva o bântuie în ultima vreme. O excursie în Istanbul și o vizită a unui anticariat o conduc pe aceasta spre întâlnirea acesteia cu Djinn, duhul unei lămpi proaspăt achiziționate. Oferta acestuia de a-i acorda trei dorințe, duce la un interogatoriu dureros al spiritului, care este forțat să își rememoreze cei 3000 de ani de tânjire.

Rant: Oarecum mi-a fost greu să cred că acest film a venit din mintea ilustrului octogenar George Miller (Babe, seria originală Mad Max precum și continuarea acesteia Mad Max: Fury Road). O fantezie erotică dar și o romanță nebănuită, văzută printr-un ochi cinematografic impecabil, vivace și foarte jucăuș, 3000 Years of Longing nu este un film pentru toată lumea, practic principalul motiv pentru care i-am acordat doar decent. Este un film de stare, un film care te îmbie să îl simți, să îl trăiești, dar cu siguranță un film care te va urmări și care va sta cu tine ceva timp după vizionare.

În prim plan este naratoloaga Alithea, care se descrie drept o femeie auto-suficientă, care deține controlul asupra vieții ei și nu are nevoie de nimic în plus (a se citi nevoia de a primi / oferi dragoste). Călătorind în Turcia pentru o conferință, ea are o viziune și leșină. La trezire, insistând că nu are nimic și că aceste viziuni sunt un lucru recurent, ea se decide să viziteze faimosul bazar din Istanbul, unde, într-un anticariat, se simte atrasă de o sticlă decorativă ponosită. După ce ajunge la hotel și îi aplică o frecție viguroasă cu o periuță de dinți electronică, dopul sticlei se desface iar din ea este eliberat un duh imens care cu simpla lui prezență îi umple camera de hotel și care începe să converseze cu ea într-o limbă necunoscută. După ce el se prinde de limba engleză în urma urmăririi unei scene la televizorul pornit, și după ce acesta revine la o mărime mai normală, cei doi încep o discuție lungă, care va compune miezul filmului.În centrul discuției sunt cele trei clasice dorințe pe care Djinn promite că i le va îndeplini Alitheei dar, pentru că ea este în gardă și cunoaște caracterul cauționar al acestor tipuri de povești, este foarte sceptică și începe să îl descoase, aflându-i astfel trista sa poveste ce se întinde mai bine de 3000 de ani.

Tema principală este natura umană, felul în care aceste ființe fragile – în concepția duhului, sunt capabile atât de acte creative nemaipomenite, dar și de o cruzime de nedescris. Personal am preferat partea narativă care vine atunci când accentul filmului cade pe povestea lui Djinn, aceasta fiind vibrantă, colorată, extrem de imaginativă și cred că dacă această parte ar fi constituit tot filmul, nu m-aș fi supărat defel. Suntem duși înapoi în trecut pe vremea lui Solomon Înțeleptul și a Reginei din Sheba, care era considerată frumusețea întruchipată (Aamito Lagum fiind perfectă pe rol). Avem șansa de a vedea intrigile din iatacurile otomane și de a vedea manevrele politice duse din umbră, la care Djinn este un martor neputincios, asemenea nouă. Dar în același timp, populăm o lumea fantastică în care lirele își manifestă mâini cu care se cântă pe ele înșiși și oamenii se pot transforma în valuri de păianjeni. Vizual filmul este incredibil de bun, iar firul narativ țesut, pe cât de previzibil, este atât de satisfăcător dacă reușește să te prindă.

Cei doi actori își aduc punctele forte la înaintare, cu un plus pentru Idris Elba, care în acest rol, pe lângă carisma sa clasică, manifestă o sensibilitate și o fragilitate pe care încă nu i-o văzusem până acum, pe când Tilda Swinton ne prezintă o Alithea credibilă, suficient de reticentă pentru a nu ceda tentației din prima, frigidă și precaută. Filmul dă un exemplu de cum să te folosești de o distribuție internațională, atribuind în roluri cheie actori de care nu te poți îndoi că nu au ce căuta acolo. 3000 Years of Longing poate fi prins încă în cinematografe, unde ar chiar și trebui să fie văzut, pentru cea mai optimă experiență.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.