Loading...
A Nightmare on Elm Street (1984)

A Nightmare on Elm Street (1984)

by Adrian Solomon, octombrie 27, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Horror
Regie: Wes Craven
Distribuție: John Saxon, Ronee Blakley, Heather Langenkamp, Amanda Wyss, Nick Corri, Johnny Depp, Robert Englund
Durată: 1 h. 31 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: O adolescentă își dă seama că monstrul din visele ei este responsabil pentru morțile prietenilor ei, iar singura modalitate de supraviețuire este să stea trează.

Rant: Iată că a venit timpul să discutăm despre un alt colos al filmelor horror, și anume regizorul Wes Craven, care ar fi sărăcit exponențial genul slasher horror dacă acesta nu s-ar fi născut. A Nightmare on Elm Street este considerat de multă lume drept unul dintre cele mai bune filme de groază a tuturor timpurilor și rămâne fără îndoială filmul său de căpătâi, cu toate că de-a lungul carierei sale el a mai făcut seria Scream, The Last House on the Left, The Hills Have Eyes și alte filme clasice ale acestui gen.

Care este însă moștenirea acestui film? Cu toate că s-a folosit de mai toate clișeele create de Halloween, spre deosebire de Friday 13th, Craven a propus o direcție nouă a poveștii, păstrând aspectul horror, dar transportând settingul la limita dintre vise și realitate. Aici, monstrul de serviciu este un fost criminal care, ajuns stafie, bântuie visele copiilor, ucigându-i pentru a-și satisface nevoia de omor. Spre deosebire de toți eroii negativi mascați, Craven a optat ca Freddy Krueger să aibă o față desfigurată de arsuri. Arma sa preferată pentru ucis este și ea unică, regizorul optând pentru o mănușă cu gheare, care îi dă termenului slasher movie un nou sens, literal. Așadar, împrumutând uneltele lui Carpenter, filmul își croiește propria potecă și propria identitate, făcând din Krueger unul dintre cei mai ușor de recunoscut monștrii moderni, atât datorită aspectului său de victimă cu arsuri, muzicii obsesive, aranjamentului vestimentar – fedora cu pulover roșu/verde (pentru că alăturarea acestor două culori atrage cel mai mult atenția ochiului uman). Actorul care l-a interpretat, Robert Englund, a rămas definitiv în panteonul marilor interpreți de filme horror, întruchipând exact ce dorea Wes Craven în momentul conceperii acestui personaj. Și ca un ultim detaliu, acest film reprezintă și rolul de debut al unui puștan pe nume Johnny Depp (oare ce s-a ales de acel actoraș?).

Deoarece victimele lui Freddy sunt aproape în exclusivitate adolescenți, filmul se poate încadra în tema moralității și a promiscuității sexuale, un laitmotiv al filmelor slasher. De asemenea, filmul explorează teme de abuz, atât din partea ucigașului, care atât timp cât era în viață era un ucigaș de copii (cu toate că intenția inițială era ca acesta să fie un pedofil), cât și din partea părinților, pe care versiunea de coșmar a lumii îi surprinde mereu în ipostaze fie de neglijență, nepăsare, abuz de substanțe sau chiar absenteism. Astfel, adolescenții acestui film sunt mereu lăsați să se descurce singuri, pe cont propriu, aceștia neputându-se bizui pe adulți.

Așadar, cred că v-am oferit suficiente motive să puneți mâna musai pe acest film, să îl vedeți sau revedeți.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.