Loading...
A Quiet Place (2018)

A Quiet Place (2018)

by Adrian Solomon, aprilie 19, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Horror, Thriller
Regie: John Krasinski
Distribuție:
Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe
Durată: 1 h. 30 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: În urma unei invazii subite a unor creaturi extraterestre, locuitorii pământului se văd nevoiți a trăi în liniște totală deoarece acești prădători vânează exclusiv după auz. Într-un stat din America, o familie de cinci încearcă să își ducă traiul cum pot ei mai bine, fără a atrage atenția acestor orori. Dar când soția este pe punctul de a naște, mizele se multiplică și tensiunea devine de nesuportat.

Rant: Cu siguranță că nu o să uit prea repede acest film care, spre lauda sa, a reușit să amuțească o sală întreagă de mestecători de popcorn și alte mâncăruri crocante. Astfel, odată imersat în atmosfera filmului, vei fi susceptibil să tresari de la orice mic zgomot. Aici zace geniul acestui film care reușește să te facă se te simți în mijlocul acțiunii, fără efecte dubioase 3D sau alte promisiuni fițoase, ci doar folosind simplul artificiu al liniștii totale. Hidoasele creaturi nu țin cont de nimic în eterna lor goană după pradă, căreia îi cad victime toate creaturile ce fac zgomot, indiferent de natura lor.

În mijlocul acestei liniști permanente, o familie anonimă încearcă să își ducă traiul cum poate mai bine. Umblă desculți pe poteci de nisip bine delimitate. Faptul că fiica lor mai mare este surdă îi ajută și mai mult deoarece toți cunosc limbajul semnelor astfel comunicarea nu este un impediment pentru ei. Par a fi extrem de bine pregătiți pentru a supraviețui acestei noi realități însă orice zgomot poate însemna moartea lor. Iată premisa unui film lăudat de Stephen King ca fiind o operă de artă, film ce reprezintă și debutul în astfel de filme a lui John Krasinski, cunoscut mai bine sub numele de Jim din serialul The Office. Știu că a jucat recent într-un film de acțiune și se pregătește în curând să reînvie rolul lui Jack Ryan, dar parcă îmi e extrem de dificil să îl văd în astfel de roluri, după 9 sezoane de serial de comedie.

Alături de nevasta sa, mai faimoasa Emily Blunt, cei doi își joacă rolurile din viața de zi cu zi, și anume soț și soție. Alături de ei, doi copilași prodigioși, Noah Juppe care deja îl fermecase pe George Clooney prin talentul său nativ, și actrița surdă Millicent Simmonds, aceasta din urmă fiind incredibilă în rolul care îi este dat. Și continui să îi laud pentru că aici au contat aproape exclusiv prestațiile lor ca actori, mimica, gesturile, limbajul corpului sau al feței și prea puțin talentul lor de a interpreta cele câteva linii de dialog din film.

Monștrii sunt făcut extrem de bine și mie personal mi-au adus un pic aminte prin design de Demogorgonul din Stranger Things, cu toate că acest lucru poate fi interpretabil. Aș îndrăzni să critic decizia de a folosi muzică în acest film, sunt de părerea că lipsa acesteia ar fi făcut ca lucrurile să fie și mai tensionate. Așa, avem câteva jump-scares destul de telefonate, care totuși își ating ținta și te fac să sari din scaun, dar majoritatea acestora nu se datorează monștrilor cât unor improvizații ieftine, menite să existe doar pentru a ne înfricoșa.

Dacă începutul pare să vă plictisească, stați liniștiți, ultima oră din film o să o trăiți lipiți de scaune și cu sufletul la gură. Nu este un horror clasic ci funcționează mai mult ca un monster thriller iar cel care mi se pare cel mai similar în ton este claustrofobul 10 Cloverfield Lane. Ca și recomandare este un clar musai cu mențiunea că am ieșit de la el cu gândul că niciodată nu mi s-a părut liniștea mai înfiorătoare.

Scenariul 2 – invazie extraterestră

Ca să rămânem pe subiectul extratereștrilor, de data asta avem un film care ne transportă într-un scenariu extrem de nasol pentru noi, pentru că omenirea este pe post de pradă pentru niște extratereștrii extrem de feroce, vânători absoluți, care ne vânează după zgomote.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.