Loading...
Ad Astra (2019)

Ad Astra (2019)

by Adrian Solomon, septembrie 22, 2019

Recomandare – decent!

Gen: S.F.
Regie: James Gray
Distribuție:
Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Liv Tyler, Donald Sutherland
Durată: 2 h. 02 min.
Rating IMDB: 6.5

Despre: Maiorul Roy McBride și-a dedicat viața programului spațial, pentru a onora amintirea tatălui său, un adevărat pionier care a explorat planete îndepărtate ale sistemului solar, până într-o bună zi când a dispărut alături de echipajul său. Dar când Pământul este afectat de o serie de valuri de energie care s-ar putea să aibă repercursiuni catastrofale, Roy este convocat de armată și informat că vinovat pentru aceste atacuri s-ar putea să fie chiar tatăl său, iar el este singurul care ar putea lua legătura cu acesta.

Rant: Ad Astra nu este deloc ceea ce mă așteptam să fie. Premisa și desfășurarea unei bune părți a acțiunii filmului duc automat cu gândul la faimoasa operă literară ”The Heart of Darkness”. Și așa și pare a fi pentru protagonistul nostru, o bună parte din drumul său, acesta ciocnindu-se de un comportament din ce în ce mai eratic din partea tuturor cu care se întâlnește în drumul spre ținta sa, și anume licărul de speranță că tatăl său ar mai fi în viață. Dar, cu toate că există momente de entuziasm din partea filmului, printre care o cursă spectaculoasă pe suprafața lunii, sau o întâlnire neașteptată care îți va ridica pulsul, pasul filmului în general este unul lent, pentru ca spre final să devină aproape static.

Dar filmul surprinde pentru că nu este aventura S.F. la care te așteptai, ci o incursiune în filozofia existențialismului, un studiu al alienării, al abandonului personal în muncă în defavoarea relațiilor interpersonale, Roy fiind abandonat de tatăl său de mic, pentru ca la rându-i să-i abandoneze pe cei dragi pentru a se dedica muncii sale. Pentru el, călătoria este mai mult decât o simplă misiune, este regăsirea sensului vieții, încercarea de a se delimita de moștenirea lăsată de tatăl său. Brad Pitt demonstrează că are un an aproape perfect, cu două roluri de excepție, primul fiind în Once Upon a Time, o peliculă complet diferită față de ce avem aici.

Maiorul Roy este un individ calm, a cărui puls rareori crește chiar și în situațiile limită. El pare a fi lipsit de emoții, cu toate că sesizăm puțin regret. Aflarea veștii că pulsurile electro-magnetice care afectează Pământul s-ar putea să fie provocate de tatăl său, despre care se credea că ar fi dispărut și murit într-o misiune de explorare a universului și de verificare a teoriei că nu suntem singuri în spațiu, nu pare a-l mișca prea mult pe maior. El acceptă prompt misiunea de a călători spre singura stație spațială neafectată, aflată întocmai pe Marte. Filmul face o treabă bună să prezinte un viitor credibil, în care zborul spațial a devenit comercializat, există stații locuibile pe mai toate planetele iar firme precum DHL își fac deja treaba la nivel interplanetar. Dar toate aceste detalii sunt presărate cu zgârcenie, reflectorul fiind acaparat în întregime de Brad Pitt și performanța sa actoricească de excepție. Îl urmărim pas cu pas, fiind martori la monologurile sale interioare. Interacțiunile cu cei din jur se limitează strict la ce e necesar, restul fiind umbre care îi orbitează periferia vizuală, scopul său fiind puternic luminat în ochii săi.

Deci avem de a face mai mult cu un studiu de caracter, o incursiune filozofică despre existența noastră ca specie umană, despre religie și lipsa ei, totul pus pe un foc mocnit, care nu iscă niciodată vreo vâlvătaie. Cu toate că filmul arată superb și are o actorie de clasă din partea unui actor care nu mai are nevoie de nici o prezentare, simt că filmul se adresează unei audiențe aparte – pentru care clar este o vizionare musai, nicidecum unui public casual.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.