Loading...
Arrival (2016)

Arrival (2016)

by Adrian Solomon, februarie 19, 2017

Recomandare – musai!

Gen: SF, Drama
Regie: Denis Villeneuve
Distribuție:
Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker
Durată: 1 h. 56 min.
Rating IMDB: 7.9

Despre: Dr. Louise Banks, o lingvistă de renume, tocmai vine după trauma pierderii fetei sale. În timpul unui curs, ea este înștiințată că 12 obiecte neidentificate au aterizat în diverse regiuni din lume. În scurt timp, armata o contactează pentru a-i ajuta cu interpretarea limbii extratereștrilor, astfel alăturându-se echipei formate din fizicianul Ian Donnelly și colonelul Weber. Împreună, ei se întâlnesc cu extratereștrii pentru a-și da seama care e scopul vizitei acestora și cât de periculoși sunt aceștia, astea pe fondul unor tensiuni crescute din partea celorlalte națiuni implicate, în special a Chinei care dorește mai degrabă să atace decât să cerceteze.

Rant: Arrival este un film cum rar mai întâlnești. Chiar dacă vine din categoria grea a filmelor AAA, cu buget mare și așteptări la fel de mari când vine vorba de încasări, este un film cerebral, care face puține compromisuri când vine vorba de accesibilitate. Recunosc, în câteva rânduri, discuțiile despre semiotică, filozofie și lingvistică, au zburat deasupra capului meu (nu e cel mai mândru moment din viața mea), dar per ansamblu a fost o experiență plăcută, așa cum Denis Villeneuve se pricepe atât de bine să creeze. Beneficiind de o distribuție excepțională (consider o crimă faptul că Amy Adams nu a fost inclusă anul acesta la categoria cea mai bună actriță) și de o coloană sonoră bântuitoare, filmul își spune povestea într-un pas lent dar acaparant, mereu tensionat, în special în momentul întâlnirii extratereștrilor.

Sunt multe de spus care cu ușurință pot cădea în teritoriul spoilerelor așa că vă las vouă plăcerea descoperirii. Filmul poate fi considerat și ca un tratat de lingvistică, cum mai poate fi percepută comunicarea și cât de importantă este ea în supraviețuirea noastră ca specie. În același timp ne duce și pe traseul percepției și linearității temporale, deseori dansând între real și amintiri, oferind privitorului un puzzle complex. Ah și ca să nu uit, pentru toți care doriți o provocare mentală, departe de adrenalina filmelor popcorn, aceasta recomandare va fi un mare – musai!!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.