Loading...
Ip Man (aka Yip Man) (2008)

Ip Man (aka. Yip Man) (2008)

by Adrian Solomon, ianuarie 21, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Biografic, Arte marțiale, Dramă
Regie: Wilson Yip
Distribuție:
Donnie Yen, Simon Yam, Lynn Hung, Gordon Lam, Fan Siu-wong, Xing Yu, Chen Zhihui, Hiroyuki Ikeuchi, Tenma Shibuya
Durată: 1 h. 46 min.
Rating IMDB: 8.0

Despre: Marele maestru Ip Man, duce o viață binecuvântată alături de nevasta sa frumoasă și fetița sa precoce, neavând grija zilei de mâine. El este admirat de toată lumea și invidiat de colegii săi de breaslă care nu îl pot învinge. Dar totul se schimbă când Japonia ocupă partea centrală a Chinei în timpul războiului Sino-Japonez, populația generală fiind exploatată sever iar maeștrii de arte marțiale fiind puși să lupte pentru amuzamentul forțelor armate nipone. Ip Man încearcă să se ferească de aceste lupte dar în curând el îi atrage atenția generalului Miura, care insistă ca acesta să predea stilul său de arte marțiale soldaților japonezi.

Rant: Apărut în 2008, acest film prezintă viața marelui maestru Ip Man, un excelent practicant și învățător de Wing Chun, care mai târziu în viață avea să fie mentorul celebrului Bruce Lee. Mă aștept ca filmul să nu fie 100% fidel poveștii reale ale acestui om, mai ales în ceea ce privește scenele de acțiune, unde creatorii și-au asumat mai multe libertăți artistice. Dar asta nu face ca acest film să fie unul prost, ba din contră, țin minte că am întârziat la servici din cauză că acest film m-a captivat complet, rezultând într-un sprint de 1 kilometru, distanța de acasă la locul de muncă din vremea respectivă.

Despre Donnie Yen aflasem cu câțiva ani înainte să văd acest film, când începeam timid să explorez cinematografia asiatică, în special filmele chinezești produse în Hong Kong. Văzusem câteva filme cu el și citisem că este the real deal, având cunoștințe și abilități marțiale complexe. Astfel, rolul de maestru de arte marțiale îl prinde foarte bine, cu toate că s-a pregătit intens pentru acest film în studierea stilului Wing Chun, alături de fiul personajului pe care îl interpretează. Scenele de acțiune, în coregrafia legendarului Sammo Hung, sunt printre cele mai bună văzute, fiecare fiind suficient de distinctă cât să lase o impresie aparte. Nici un duel nu este la fel, de la stilul nordic al agresivului Jin, la stilul karate folosit de general și în cele din urmă stilul Wing Chun arătat de Ip Man, toate acestea se combină perfect într-un spectacol de zile mari.

Sincer îmi este greu să mă decid care scenă de acțiune este preferata mea. Dintre căutarea înverșunată a lui Jin pentru un maestru de calitate în fața căruia să își testeze stilul, la duelul din arena japoneză dintre Ip Man și 10 karateka sau scena finala cu duelul dintre maestru și general, toate sunt așa de bine realizate încât nu pot alege vreunul cert.

Poate că pentru o dramă istorică cu accente de viață reală, acțiunea nu va părea prea potrivită pentru cei care caută așa ceva, așa cum și părțile mai monotone ale filmului nu se vor potrivi pentru cei ce vor doar acțiune non stop. Totuși, Ip Man reușește să transmită suficientă emoție prin suferințele personajului principal, care reflectă suferințele prin care a trecut poporul chinez în timpul acelui război. Este până la urmă și o mini lecție de istorie, dar ca de obicei din partea filmelor chinezești, poate că răzbate puțin prea multă mândrie naționalistă.

Din punctul meu de vedere, acest film este musai de vizionat, cum este de fapt întreaga serie, cu toate că pe la partea a treia lucrurile o cam dau în aiureală.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.