Loading...
Alien (1979)

Alien (1979)

by Adrian Solomon, octombrie 21, 2020

Recomandare – esențial!

Gen: Horror, S.F.
Regie: Ridley Scott
Distribuție: Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm, Yaphet Kotto
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 8.4

Despre: Echipajul navei spațiale Nostromo, investighează un semnal de ajutor de pe o ambarcațiune extraterestră, doar pentru a descoperi un dușman nemilos.

Rant: Alien rămâne și astăzi bijuteria din coroana filmelor horror S.F., semnalizând startul nu doar al propriei francize, dar și al unui gen de film total aparte, și anume acela în care un grup de astronauți rămân singuri cu o creatură care va începe să îi vâneze rând pe rând, acel thriller horror claustrofob a cărei atmosferă mulți au încercat să o copieze, dar prea puțini au reușit să o și facă. Copilul minții scenaristului Dan O’Bannon, filmul nu ar fi existat însă dacă proiectul Dune a lui Alejandro Jodorowsky nu ar fi existat. Acolo, O’Bannon a avut șansa să întâlnească unicitatea morbidă dar fascinantă a lui H. R. Giger, acesta fiind și responsabil pentru existența creaturii, de ce să nu admitem, unul dintre cele mai reușite design-uri de monștri create vreodată. Alien a fost și o adevărată piatră de temelie pentru cariera deja promițătoare a lui Ridley Scott, aflat doar la cel de-al doilea său film, dar și o veritabilă rampă de lansare pentru Sigourney Weaver, care, alături de creatură, a devenit sinonimă cu seria. Alături de o coloană sonoră de excepție compusă de Jerry Goldsmith care accentuează perfect momentele cheie și reușește să imprime fiori, precum și de niște imagini memorabile dar și de niște momente legendare (la filmarea scenei în care creatura erupe din corpul primei victime, restul distribuției nu fuseseră informați de cantitatea de mațe și sânge care urmau să erupă, așa că oroarea și șocul ce li citește pe față erau cât se poate de reale), Alien este un esențial pe care nici un cinefil care se respectă nu l-ar rata, indiferent că îi place sau nu genul horror.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.